Европа се готви за лош изход на Гърция

Това е значителна промяна, тъй като досега ЕЦБ твърдеше, че европейските договори не позволяват напускане на еврозоната и, че разпадане на еврозоната може да доведе до неизчислими икономически щети. Но днес стана ясно, че  Централните банки на страните членки на ЕС са започнали консултации във връзка с възможното излизаве  на Гърция  от еврозоната. От ЕК вече обявиха, че Гърция няма да получи следващите траншове, докато в страната няма стабилно правителство, което да продължи реформите.
„Предполагам, че един приятелски развод – ако това изобщо е необходимо, ще бъде възможен, но бих съжалявал за това, заявява пред „Файненшъл таймс“ Лук Койне, управител на централната банка на Белгия. Патрик Хонохан, неговият колега от Ирландия, заяви на пресконференция през уикенда: „Може да се случат неща, които не са предвидени в договора. Технически едно напускане на Гърция може да бъде управлявано. То не е фатално, но не е атрактивно.“
И докато политиците и банките в еврозоната започнаха да се готвят за немислимото доскоро връщане на драхмата, в Гърция започнаха да обсъждат сценария „кешова икономика“ (тоест ограничаване на месечните плащания само до размера на събраните приходи). Това ще се случи, ако международните кредити при евентуални повторни избори през юни и при растящите настрояния срещу спасителните пакети, решат да откажат следващите траншове от 130-милиардния пакет. Фондовете и касите пресъхват, нуждите на Гърция за изплащане на заплати, пенсии, надбавки и помощи, надхвърлят 4 милиарда евро на месеца, а в хазната има пари само до края на юни, пишат гръцките медии.Ян Рандолф, шеф на отдел в IHS Global Insight, коментира пред Би Би Си, че това, което липсва в случая е трети изход.
Ако страната остане без външна помощ, правителството ще започне съкращения, 10-15% от служителите няма да получат заплатите си и безработицата ще нарасне от 20 на 30%. Но Гърция все още може да използва еврото. Само че гръцкият банков сектор ще колабира и за ЕЦБ ще е трудно да го поддържа платежоспособен, казва той. (Банката вече обяви, че няма да предоставя извънредна ликвидност на гръцки банки, заплашени от фалит.) Това ще ограничи кредита и ще доведе до още по-голяма безработица. Какво ще се случи по-нататък е политически въпрос, според Рандолф, като той не изключва все пак кредиторите да склонят на някаква помощ.
Някои европейски видни личности започнаха да говорят за удължаване на срока, даден на Гърция, за да изпълни редица структурни реформи и да вземе бюджетни мерки, които трябва да й позволят да излезе от пропастта. Президентът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер каза пред ДПА миналата седмица, че лично той не би имал нищо против допълнителна отсрочка от една година. „Трябва да се намерят умни решения“, коментира той, цитиран от БТА..

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *