Европейската комисия и бизнесът инвестират 2,5 млрд. евро за Big Data

Европейската комисия обяви, че ще развива заедно с технологичния бизнес големите масиви данни (Big Data) и ще се инвестират 2.5 млрд. евро чрез публично-частни партньорства. От тях 500 млн. евро ще бъдат публични средства, а останалите 2 млрд. евро ще бъдат инвестирани посредством браншовата организация Big Data Value Association. В нея членуват компании като Atos, Siemens, SAP, Nokia Solutions Networks, Software AG, IBM, Orange и изследователски организации като Fraunhofer и Германския център за изследване на изкуствения интелект.

Средствата ще бъдат разпределени в рамките на пет години от 2016 до 2020 г. Партньорството между ЕК и Big Data Value Association беше подписано в понеделник и е една от шестте големи инвестициионни програми, с които Брюксел се опитва да стимулира развитието на технологиите и превръщането на Стария континент във водещо място за иновации.

Наистина Стар континент

Партньорството има за цел да помогне изследователската дейност и насърчаване на иновациите в областта на големите масиви данни, които да се използват от бизнеса в Европа. Според ЕК по-доброто управление и правилното използване на Big Data ще доведе до отваряне на 100 хил. нови работни места на Стария континент до 2020 г., понижаване на консумацията на електроенергия с 10%, по-добро здравеопазване, по-висока производителност, както и контрол на 30% от световния пазар за данни от страна на местните доставчици.

Основната причина за отпускането на европейски средства и стимулирането на индустрията е тривиална – Старият континент изостава в тази област спрямо САЩ. Брюксел иска да промени тенденцията всяка една компания за Big Data да идва от Щатите.

„Данните са двигателят и основата на бъдещата икономика. Всеки тип организация се нуждае от този основен елемент, за да подобри резултатите си — от фермата до завода, от лабораторията до магазина“, коментира еврокомисарят по дигиталната политика Нели Крус в прессъобщене на ЕК до медиите.

Европейските пари ще помогнат на местните компании да обработят част от 1.7 млн. гигабайта информация, която се генерира всяка минута по света, смята еврокомисарят. В нея се включват метеорологични данни, сателитни и дигитални снимки, видео, транзакции, GPS сигнали, данни от различни други сензори и тн.

Компаниите, които участват за момента в Big Data Value Association също виждат спешна необходимост от съвместни действия и по-силно участие в тази технологична ниша.

Според Ян Сунделин, изпълнителен директор на холандската фирма за е-търговия Tie Kinetix, Европа е един от най-големите пазари в търговията на дребно в света. Въпреки това, компании, които не са в Европа „знаят повече за нашите потребители и какво правим на континента, отколкото ние самите“, коментира той по време на пресконференцията, посветена на темата, цитиран от списание PCWorld. Неговата компания е една от 25-те които участват в асоциацията и ще бъдат част от публично-частните партньорства.

В подкрепа на иновациите

Инвестициите в индустрията също така, ще дадат тласък на иновациите, както и ще отворят възможност за експериментиране както с отворени масиви от данни, така и с лични, обявиха от комисията. Плановете за използване на лични данни показва и едно от предизвикателствата пред Big Data. Става все по-трудно да се подсигури личната неприкосновенност при обработката на големи масиви с информация. Затова трябват нови идеи, инструменти и инфраструктура, с която да тя да се анализират данните.

Приоритет ще бъде защита на данните и стремежът към запазване на анонимността на потребителите при тяхното анализиране. От ЕК обявиха, че ще работи с държавите членки, за да може да се осигурят точни насоки на бизнеса как могат да използват данните, кога те да са анонимни и кога да се използват псевдоними при извършването на анализ на лична информация.

Какво точно е Big Data и защо ЕК поставя акцент на нея?

В момента високите технологии генерират огромни количества информация – от това какво търсят потребителите в интернет, покупки, транзакции, предпочитания, данни от сензори и безжични мрежи и много други. Съхраняването, структурирането, анализирането и използването на всичко това се нарича Big Data. По данни на изследователските компании, този пазар се очертава да се развива с висока скорост през следващите години. IDC прогнозира, че той ще достигне 16.1 млрд. долара през 2014 г., като нараства шест пъти по-бързо отколкото цялата IT индустрия. Изследователската фирма включва в тези данни и продажбите на инфрастрктура – сървъри, дейта центрове и тн, които отговарят за 45% от пазара. След това като дял са услугите 29% и софтуера 24%. Най-атрактивен сегмент ще бъде изграждането на облачна инфраструктура, която се очаква да се увеличи с 50% в периода 2013-2017 г., прогнозира IDC. По данни на SNS Research инвестициите в Big Data се очаква да достигнат 30 млрд. долара през тази година и те да се увеличават със 17% през следващите шест години.

По оценка на ЕК ръстът на сектора е 40% годишно, а производителността на предприятията, които започват да използват големите масиви от информация се увеличава с 5-6%. Big Data помага да се ускори поставянето на диагноза при мозъчни травми или да се прогнозира добивите от различни селскостопански култури в развиващите се страни, посочват от комисията. В световен мащаб услугите и технологиите, свързани с обработката на големи масиви от данни, ще допринесат за създаването на стотици хиляди нови работни места през следващите години, допълват от Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *