Европейските индекси очаквано падат

Инвеститорите очакват резултатите от днешния търг на френски дълг, на който ще бъдат предложени облигации за 8.7 млрд. евро. Резултатите от аукциона ще покажат до каква степен понижението на рейтинга на Франция се е отразило на дълговите пазари и съответно ще дадат насока за движението на единната валута и фондовите индекси.
Така в първите два часа на сесията FTSE 100 пада с 0.17%, до 5 627 пункта. В Париж CAC 40 се понижава с 0.20%, до 3 190 пункта, а германският индекс на сините чипове DAX е нагоре с 0.18%, до 6 155 пункта.
Засилващото се разделение в еврозоната е видимо дори от движението на фондовите индекси.
Еврото поскъпва въпреки несигурността на фондовите пазари, като печели 0.16%, до 1.2655 долара.
Европейските индекси падат, реагирайки на новините от петък, когато преговорите между частните кредитори и Атина претърпяха провал, а рейтинговата агенция Stanadrd&Poor’s свали с една степен оценката си за френския дълг.
В Лондон FTSE 100 е надолу с 0.33%, до 5 618 пункта, германският индекс на сините чипове DAX губи 0.30%, до 6 126 пункта, а френският CAC 40 намалява с 0.59%, до 3 178 пункта.
Днес не се очакват фундаментални новини със силен ефект върху пазарите, които очакват утре рано, да излязат данните за БВП на Китай за последното тримесечие на миналата година.
От публикуваните днес доклади, по-силен ефект имаше информацията за цените на едро в Германия, които през декември не са се променили на месечна и растат с 3% на годишна база. Очакванията на пазара бяха за по-висока инфлация, като данните отразяват забавянето на германската икономика в края на миналата година.
Възходящата корекция на еврото продължава, като единната валута поскъпва с 0.28%, до 1.2671 долара. Корекцията е техническа и идва след срива от петък с повече от две фигури. Доларовият индекс се понижава с 0.01%, до 81.45., като паундът качва с 0.08%, до 1.5294 долара.
Фючърсите на петрола сорт Брент поскъпват с 0.85%, до 111.38 долара за барел с доставка през февруари.
Решението на рейтинговата агенция Standard & Poor’s, да понижи оценката си за дълга на 9 европейски държави, продължава да оказва натиск върху пазарите. В петък от него бяха засегнати основно фондовите индекси в САЩ, и днес новината е водеща за движението на акциите  в Азия и вероятно ще причини срив и на борсите в Европа.
Standard & Poor’s понижи с една степен AAA рейтингите на Франция и Австрия, което директно ще се отрази на цената на набиране на средства за Европейският фонд за финансова стабилност.
Освен това агенцията свали рейтингите на Италия, Испания, Малта, Словения, Словакия, Португалия и Кипър. Нещо повече, оценката за френският дълг беше сложена в негативна перспектива. Тоест от S&P’s се готвят за ново намаление на рейтинга на втората по големина икономика в еврозоната.
Друга новина от края на миналата седмица, която движи пазарите днес , е провалът на преговорите между Атина и частните кредитори за отписване на 50% от притежавания от тях гръцки дълг.
На този фон спасяването на еврозоната изглежда все по-скъпо, и възможността някоя от европейските страни страни да обяви неплатежоспособност става по-голяма.
Така днес акциите на банките, които ще бъдат най-силно засегнати от такова развитие на ситуацията са под силен натиск.
В Токио Nomura Holdings поевтинява с 2.77%, Shinsei Bankе надолу с 3.80%. В Хонконг Agricultural Bank of China губи 0.28%. В Сидни National Australia Bank пада с 1.64%.
В петък китайската централна банка съобщи, че през последното тримесечие на минлата година валутните резерви на страната са намалели до 3.18 трлн. Долара. Това е първи тримесечен спад от 14 г. насам и повдига въпроса дали не предстои корекция на политиката на купуване на американски и европейски дълг.
На този фон Nikkei 225 пада с 1.43%, до 8 378 пункта. Хонконгският Hang Seng губи 0.96%, до 19 020 пункта. В Китай CSI 300 се понижава с 1.35%, до 2 320 пункта, а в Сидни, основният австралийски фондов индекс S&P ASX намаля с 1.09%, до 4 209 пункта.
Въпреки бягството от риск на фондовите пазари еврото поскъпва, но това движение се дължи на прибиране на печалби от петъчния срив и вероятно ще е краткотрайно. Единната валута покачва с 0.09%, до 1.2647 долара.
Йената поскъпва с 0.29%, до 76.8500 USD/JPY, в качеството си на азиатска резервна валута, отразявайки липсата на апетит за риск на пазара. Но доларовият индекс DXY покачва с 0.16%, до 81.59, заради възходящото движение на американските пари срещу канадската валута.
Разпродажбите на фондовите пазари карат инвеститорите да търсят алтернативи. Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпват с 0.37%, до 99.06 долара за барел с доставка през февруари.  Цената на златото се покачва с 0.57%, до 1 640 долара за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *