Европейските пазари чакат новини от САЩ

В същото време пазарите са под напрежение и заради днешния аукцион на италиански дълг за 5 млрд. евро с три падеж след три години, който ще покаже до каква степен проблемите на Испания и Португалия се отразяват на доверието в третата по-големина икономика в еврозоната.
 
Така след позитивния старт, подкрепен от вчерашното рали на американските пазари,  два часа и половина след началото на сесията FTSE 100 пада с 0.46%, до 5 608 пункта. За низходящото движение допринасят и данните за търговския баланс на Великобритания, който е на минус през февруари с 8.77 млрд. паунда, спрямо дефицит от 7.88 млрд. паунда през предходния месец.
Акциите на Royal Dutch Shell се сриват с 5.42%, след като беше докладвано наличие на нефтено петно в близост до една от платформите на компанията в Мексиканския залив.
В Париж CAC 40 е надолу с 0.59%, до 3 218.53 пункта, като акциите на Societe Generale поевтиняват с 2.58%. От френската банка прогнозираха днес волатилни пазари през следващите две години.
В Германия DAX остава на положителна територия, като се покачва с 0.12%, до 6 681 пункта.
Търсенета от инвеститорите доходност за италианския и испанския дълг днес намалява, но това не е отражение на по-висок апетит за риск, а е следствие от изказването на един от директорите на Европейската централна банка, Беноа Кюре, който заяви, че пазарните условия за испанския дълг „не са оправдани“.
„Ще интервенира ли ЕЦБ ? Ние имаме инструмент, програмата за пазарите на ценни книжа, която не е била използвана наскоро, но все още съществува,“ каза още Кюре. Тези му думи се възприеха от инвеститорите като сигнал, че банката е готова да купи още испански и италиански дълг при необходимост.
Това даде подкрепа на еврото, въпреки несигурността на фондовите пазари. Единната валута поскъпва с 0.12%, до 1.3125 долара. Доларовият индекс DXY пада с 0.12%, до 79.64.
В Лондон петролът поевтинява леко с 0.02%, до 120.15 долара за барел сорт Брент с доставка през май. Цената на суровината остава под натиск, след като Иран обяви, че подновява преговорите за ядрената си програма, а вчера в САЩ беше отчетен пореден седмичен ръст на нефтените запаси.
Повечето азиатски пазари отчитат печалби в днешната сесия след добрите новини от Австралия и вчерашното повишение на щатските индекси.
Изнесените данни за пазара на труда в Австралия сочат по-голямо от очакваното увеличение на създадените работни места. Австралийският долар пък се покачва с 0,7% до едноседмичен връх.
Същевременно добивните компании отбелязаха повишения, като акциите на Global miner BHP Billiton Ltd. поскъпват с 0,7%, тези на Rival Rio Tinto Ltd. – с 1,3%, а на PanAust Ltd. – с 5,1%, след като компанията обяви, че добивът на мед се е повишил през първото тримесечие. Акциите на Alumina Ltd. отчитат повишение с 1,4% след изнесените от Alcoa данни за печалбата.
Австралийският S&P/ASX 200 се повишава с 0,3%.
Някои от японските износители се възстановиха от отчетените понижения в предходните сесии. Акциите на Panasonic поскъпват с 2,1%, докато тези на Mazda Motor – с 1,5%.
Nikkei 225 се покачва с 0,77% до 9532 пункта.  CSI 300 се повишава с 1,29% до 2552,50 пункта.  Hang Seng добавя 0,53% до 20 247,70 пункта.
В Южна Корея Kospi се понижава с 0.8% след еднодневната почивка за изборите в страната.  Същевременно Samsung Electronics отчете понижение от 3%, а LG Electronics – от 4,1%.
Вчера американските индекси приключиха сесията с повишения след спада, който предизвикаха притесненията около дълговата криза в Европа и  високата доходност по облигациите на Испания и Италия.
За добрите резултати допринесоха и данните, изнесени от алуминиевия концерн Аlcoa, който отчете изненадваща печалба за първото тримесечие.
Отчетът на Alcoa действително върна оптимизма на инвеститорите. Те обаче очакват седмичните данни за молбите за помощ при безработица към 7 април, които ще излязат днес.
Ако броят им е под 400 000 и няма увеличение спрямо миналата седмица и предходния месец, това ще внесе малко спокойствие за пазара на труда, смятат анализатори.
Alcoa отбеляза повишение от 6,2%. Това даде повод за оптимизъм на някои чужди анализатори, че се върви устойчиво към възстановяване въпреки забавянето в ръста на китайската икономика.
Dow Jones се покачи с 0,7% до 12 805,40 пункта, след като в пет поредни сесии се понижаваше. Това беше и най-дългият период на спад от август миналата година, когато отчете понижение в 8 поредни дни.
С интерес се очакват отчетите на компаниите в S&P 500. Вчера индексът се повиши с 0,7% до 1368,71 пункта, като най-големи печалби отчете финансовият сектор, а енергийният се представи най-слабо.
Nasdaq се повиши с 0,84% до 3016,46 пункта.
Петролът поскъпва с 0,24% до 102,96 долара за барел, а златото поевтинява с 0,01% до 1660 долара за тройунция.
Еврото се покачва до 1,3141 долара, докато доларовият индекс отстъпва с 0,14 до 79,60 пункта.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *