Европейските финансови компании с най-голям ръст от 10 г.

Акциите на европейските финансови компании са на път да регистрират най-доброто си представяне през януари от над десетилетие насам, след като инвеститорите залагат, че европейските регулатори ще се справят с кризата на Стария континент.
Индексът Stoxx Europe 600 на застрахователните компании се е повишил с 10% през настоящия месец, докато този, следящ представянето на банките- с 8.8%.
Това са най-добрите резултати на сектори, чиито представители влизат в индексa на най-големите европейски компании, и най-голямото им повишение от 1998 година насам.
За сравнение индексът на 600-те най-големи европейски компании се е повишил едва с 1.7% през месеца.
Банковото рали е поведено от това на испански банки, като Bankinter SA и Banco Sabadell SA, както и италиански банки, включващи имената на Intesa Sanpaolo SpA и UniCredit Spa.
През изминалата година акциите на испанските и италиански финансови институции регистрираха сериозни загуби в резултат на опасенията, породени от очаквания за трудности пред страните и страховете, че могат да последват примера на Ирландия и Гърция.
Сигналите, които дойдоха от държавните ръководители на Германия и Франция , че ще бъдат взети всички мерки да не се стигне дотам, доведоха до възстановяване.
Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви в Давос, че може да бъде „полезно“ част от помощта в размер на 440 млрд. евро за финансова стабилност да бъде насочена за обратно изкупуване на европейски дългови ценни книжа.
Повишението в акциите на европейските финансови институции изпревари това на щатските компании от същия сектор от началото на годината, след като сериозно изоставаха зад тях през изминалата година.
Значително понижение регистрираха и разходите за застраховане на европейски държавни дългови книжа.
Въпреки това инвеститорите очакват поне една страна да напусне еврозоната през следващите пет години, както и нови проблеми за Гърция и Ирландия. Такова становище изразяват над половината от участниците в анкета на финансовото издание Bloomberg.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *