Европейски държави наддават за българските лекари лекари

Седем водещи европейски държави буквално наддават за наши лекари. Това са Великобритания, Германия, Белгия, Швеция, Норвегия, Дания и Ирландия, съобщиха от регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив, където на 8 септември ще пристигнат около десет чуждестранни фирми за набиране на персонал, медицински центрове и болници. Те ще представят офертите на лечебните заведения на 8 октомври в Пловдив, когато се открива Петнадесетото издание на международните изложения за работа на медицински персонал „Кариери в бяло”. На следващия ден, 9-и идния месец, наетите фирми ще търсят медици в София.

 

Работодателите търсят не само лекари без специалност, които не само у нас, но и в цяла Европа са най-ниско платени

Издирват също така специалисти и зъболекари. Освен това седемте държани набират и рехабилитатори и кинезитерапевти за старческите домове и хосписите, а от тази година и здравни асистенти, както вече се наричат фелдшерите, и медицински сестри. До сега този медицински персонал заминаваше чрез малки посреднически фирми или хората от този бранш си намираха работа чрез свои познати, но не и чрез предлагане на оферти у нас, директно от здравните заведения там. Чуждестранните болници, както и хосписите отсега предлагат оферти и за работа по заместване за коледните и новогодишните празници.

На лекарите без специалност се предлага начална заплата от 3200 евро

като им се дава възможност да специализират там. Началната сума, с която започват специалистите, е 5000 евро. Фелдшерите и медицинските сестри започват минимум от 2300 евро. Единственото изискване е владеенето на английски език, но се предлагат и езикови курсове за тези, които не са уверени в говорните си умения. Здравните заведения в Европа дори вече предлагат съдействие в търсенето на квартири, а голяма част от тях поемат и самолетните им билети.

Заедно с работодателите и наши дългогодишни партньори, осигуряваме повече възможности за работа на нашите кандидати, предлагайки им работа и условията на труд, каквито те търсят, заявява Корина Поп, мениджър продажби на една от фирмите, наемащи наши медици.

 

Недостигът на лекари ще става все по-драстичен през следващите години. Между 400 и 450 удостоверения за практикуване в чужбина издава Българският лекарски съюз. Това каза д-р Юлиан Йорданов – председател на Акредитационния съвет при съсловната организация. От началото на годината към момента съюзът е издал близо 300 такива документа, уточни той.

Д-р Юлиан Йорданов определи новите условия в наредба №1 за лекарските специализации, с които младите доктори вече се назначават на щатове в болниците, където специализират, като недостатъчни. По думите му трябва да има гарантирани места за тях, тъй като сега лечебните заведения взимат специализанти само ако имат достатъчно финансиране, за да им осигурят заплати по трудов договор. Той припомни анализ на Световната здравна организация, според който към 2050 г. дефицитът на медицински кадри в Европа ще достигне един милион, информира monitor.bg.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *