Европолицаи търсят бегълци с пощенски картички

Европолицаи търсят нестандартни подходи и ще качат през лятото на сайта на Европол серия пощенски картички, адресирани до 21 от най-усърдно издирваните престъпници на континента с надеждата да открият тези бегълци, предаде Франс прес.„Скъпи Артур, белгийските пържени картофки са най-вкусните на света и знаем, че ти липсват. Върни се да си хапнеш, имаме изненада за теб“, се чете на картичка от белгийската полиция.
Изобразяваща фунийка с картофки, придружена с халба бира, тя е адресирана до Артур Навроцки /на снимката/, който се укрива от 2014 г., когато е признат от брюкселски съд за виновен в трафик на наркотици.
Тази лятна кампания на европейската полицейска агенция бе представена днес в рамките на инициатива, целяща да бъдат открити най-търсените престъпници в Европа.
„Скъпи Фарук, сигурно знаеш, че в хубавата ни Франция се живее далеч по-добре. Надяваме се скоро да се върнеш“, пише френската полиция на пощенска картичка до Фарук Хаши, добавяйки: „Липсваш ни!“.
На рисунките виждаме Айфеловата кула, кроасан, бутилка червено вино и човек с моряшка блуза, нахлупил фригийска шапка от времето на френската революция и с франзела в ръка.
Хаши е представен като шеф на банда, обвинявана в 15 банкови обира. Осъден задочно на 20 години затвор през 2009 г., той изглежда се крие в някоя страна от Бенелюкс и поддържа връзки със Северна Франция.
„Скъпи Ивайло – гласи надписът на друга картичка, – имаме малка изненада за теб. Върни се, няма да съжаляваш!“ Въпросният Ивайло Митев, 44-годишен българин, се издирва за нанасяне на телесни повреди, съобщи на сайта си телевизия Бе Еф Ем.
Зад изпълнената с хумор инициатива се крие твърде сериозна цел – хората да посещават занапред по-често сайта на Европол, с надеждата това да подпомогне издирването на престъпници.
Откакто сайтът www.eumostwanted.eu публикува списъци с „най-издирваните“ закононарушители през януари 2016 г., това е спомогнало да бъдат арестувани 36 души, 11 от тях в пряка връзка с данни, съобщени на Европол, добавя АФП.
Статистика не се води, но бегълците явно търсят укритие най-вече в страни като Испания, Турция и Италия, посочва агенцията.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *