Европроект разкрасява стари църкви под Балкана

Европроект ще превърне след мащабен ремонт двете карловски църкви „Свети Николай” и „Света Богородица” /на снимката/, както и храма „Света Богородица” в Калофер най-красивите религиозни сгради в региона.Проектът включва освен трите църкви също и жилищната сграда в Девическия манастир „Въведение Богородично” в Калофер, която е вече е опасна. Дейностите по обновяване на всяка от сградите надхвърлят 500 000 лева, а целият проект е над 2 милиона лева, заяви отец Марко Тодоров, архиерейски наместник на Карловската духовна околия. Проектите са подготвени съвместно с Пловдивската света миторополия.

Най-големият православен храм в Подбалкана „Свети Николай” е „окован” в скеле. Строителни работници ремонтираха изцяло неговия покрив, включително и носещата му конструкция. Между покрива на централния и страничните кораби имаше наносен слой, който на места стигаше до 60 сантиметра, а в него израснали растения. Лошото му състояние през годините нанесе големи повреди на тавана, рисуван от Станислав Доспевски.

Сваля се до камък и мазилката, нанесена върху външните стени. Църквата е изградена от камъни, фугирани с хоросан за здравина. В хода на ремонта се откри, че първоначалната боя върху мазилката е била синя , тя ще бъде възстановена в автентичния цвят, обясни отец Марко Тодоров.

Бригада довършва ремонта на покрива карловската църква „Света Богородица”. Дейностите обхващат и наоса от запад. Около стените край основите на двете църкви ще се изгражда дренажна система, която да отвежда водите от дъждовете, за да се предотврати навлажняването във вътрешността на храмовете.

Двете карловски църкви, както и храмът „Света Богородица” в Калофер са истински светини. Карловската „Света Богородица” е осветена на 18 май 1858 година. Четири години певец и дякон в нея е бил е Игнатий – Васил Левски. Ръкополагането му е изрисувано на стенопис на стената на северния наос от карловския художник Дечко Тодоров. Камбанарията по стил, здравина и красота е рядко архитектурно бижу. Тя е дело на майстор Васил Велев от Велес и е висока 25 метра, с три камбани. Най-голямата от тях е дар от Евлоги Георгиев.

В храма „Свети Николай” през лятото на 1877 година, известно в историята като Страшното, карловци търсят спасение от турския башибозук и войска, подложили на нечувано унищожение населението на града. Част от избитите близо 800 видни карловци са погребани в двора, а събитията от това време карловци са нарекли „Страшното“. А в храма се пази икона на света Богородица, върху която стоят белезите от ятаганите на поробителите.

Обновяването на храмовете ще продължи. Със следващ проект ще търсим възможност за вътрешен ремонт, особено належащ е той за църквата „Свети Николай”, чийто таван е сериозно повреден, заяви архиерайският наместник отец Марко Тодоров.

 

Цветана ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *