Евростат: Бирата и кафето са най-евтини в България

Статистическата служба Евростат обяви интересни данни за ценовите различия между държавите на Стария континент. Очаквано България е сред евтините страни, но има и изненади. Оказва се, че цените у нас са отлични за любителите на кафето например, но пък захарта „нагарча“. Ако сте пушач, Великобритания е опасна за вашето финансово здраве, а ако пиете повечко бира, Исландия може да се окаже разорителна дестинация, показва още проучването.

За почитателите на големия екран Словения е рай, защото цената на билета за кинопрожекция в събота вечер е едва 3.28 евро. В България билетът е само с 50 цента отгоре. На скъпия полюс са Финландия, Холандия и Белгия с цени съответно между 11 и 8 евро.

При някои стоки и услуги разликите не са големи, но при други са направо драстични. Ето пример: килограм филе от пилешки гърди струва 3.92 евро в Полша, в България е средно 5.22, в Белгия е 11.69, във Финландия – 13, а в Люксембург – 14.50 евро. Подобен е и случаят със зехтина. Бутилка от литър в Испания струва средно 2.68 евро, в Гърция – 5.32, в Белгия – 11.69, а в Люксембург надхвърля 14 евро. У нас цената на зехтина е далеч от най-ниските – литърът е почти 7 евро.

И при захарта не се класираме сред евтините държави. Килограм бяла кристална захар струва 1.17 евро у нас, докато в Чехия, Германия, Испания, Холандия, Полша цената е под едно евро. Най-скъпата захар е в Кипър – 1.45 евро за килограм.

Затова пък страната ни е № 1 по евтина бира. Ние сме единствената държава в проучването, в която литърът струва под едно евро – 95 евроцента. Най-близо до нас са Полша, Словакия, Литва, Германия, Чехия, Белгия с цени от 1.21 до 1.55 евро. В Кипър, Люксембург и Малта, които по принцип са известни като скъпи държави, пивото е над 2 евро, в Турция е малко над 3 евро, а в Исландия бирата направо нагарча, защото литърът е 5.70 евро.

България се отличава и с най-евтиното кафе – само 54 евроцента за чаша. Сравнете със скъпотията в Швейцария и Гърция – съответно 3.29 и 2.89 евро за доза ароматно удоволствие.

По евтини цигари (2.31 евро за пакет) ни бие само Латвия, като разликата е 12 цента. Чехия, Румъния, Хърватия, Турция също са изгодни за пушачите – 20 цигари струват под 3 евро. Великобритания и Ирландия удрят тавана с тройно по-високи цени – над 9 евро. Вредният навик излиза сравнително скъпо и на германци и холандци – над 5 евро за кутия. Най-големи са ценовите ножици при стоки и услуги, за които ставките за ДДС и за акцизите са твърде различни, отбелязват авторите на проучването. Точно такъв е случаят с цигарите.

ЗА ПРОУЧВАНЕТО

Някои от членките на ЕС като Австрия не са включени в сравнителното проучване на Евростат, защото не са успели да съберат и обобщят данните, но пък участват Швейцария, Исландия и Турция. Изследването се прави на принципа на доброволно подаване на информация от страните. Данните по-горе са за 2012 г. Такава статистика се събира от 2008 г. насам, като постепенно „кошницата“ на стоките и услугите се уголемява. При последното „разширяване“ са включени тоалетна хартия, сапун, замразена пица, банани, черен пипер, интериорна боя, уикенд в хотел, минерална вода и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *