Евросубсидиите няма да бъдат използвани за силиконови гърди

 
Това е и начинът по който президентът на „Пайнер Медиа“ Митко Димитров защищава спечелването на субсидията, съобщава The Economist по повод поредния скандал с евросредства в кабинета на Бойко Борисов и подчертава, че президентът на „Пайнер“ Митко Димитров е един от основателите на управляващата партия ГЕРБ.
„Пайнер“ е звукозаписна компания и собственик на три тв канала, която получава значителната субсидия, предназначена по принцип за стимулирането на малкия и средния бизнес. Тя продуцира и издава „чалга“ – еклектичен микс от ориенталска, поп- и денс музика, отличаваща се с оскъдно облечени изпълнителки и текстове със сексуален акцент, според The Economist.
Отношението към чалгата в България е силно поляризирано – половината българи я боготворят, а останалата половина я мразят. „В чий чудовищен мозък се е родил този жанр?“, пита риторично литературният критик Митко Новков. Театралният режисьор Теди Москов пък предлага държавата да обложи с данък чалгата, чиито изпълнителки с вид на порнозвезди пеят за гангстери и пари.
Еврокомисията поиска от България да разследва „как и по каква схема – в разрез с правилата – евросубсидията е достигнала до „Пайнер“. Отговорът на българските власти бе, че „от формална гледна точка, всичко е точно“.
The Economist припомня, че преди време ЕС замрази над половин милиард евро еврофондове за България заради корупция и лош мениджмънт на субсидиите.
Но някои наблюдатели защитават решението с обяснението, че еврофондовете се разпределят предимно на базата на финансови и икономически критерии, а не въз основа на морални и културни такива.
Според президента на „Пайнер“ парите ще бъдат изразходвани за ново техническо оборудване и разкриването на минимум 30 нови работни места. Тв продуцентът Георги Иванов пита: „Ако представеният от тях бизнес план е добър, защо да не получат субсидията?“
Икономистът Георги Ангелов пък вижда като основна причина „Пайнер“ да получи парите обстоятелството, че българското правителство търси повишаване на процента на усвояване на еврофондовете, а не толкова качественото им разпределение.
Обаче само добре инвестираните субсидии ще повишат конкурентоспособността на България, което ще спомогне за засилване на икономическия растеж. А „Пайнер“, според Ангелов, не е такъв проект.
Според икономиста, компанията е монополист в своя бранш на пазара в България и е в доста по-изгодна позиция в сравнение с други фирми, които наистина се нуждаят от евросубсидии.
Дискусията по случая се пренесе на политическо равнище, защото президентът на „Пайнер“ Митко Димитров е един от основателите на управляващата партия ГЕРБ – което поражда съмнения дали евросубсидията няма да бъде използвана за предизборни концерти.
Въпросът бе повдигнат от бившият премиер Сергей Станишев, но президентът на „Пайнер“ отрече възможността това да се случи. „Пайнер“ обаче напоследък пусна няколко чалга песни в подкрепа на ГЕРБ и настоящия премиер Бойко Борисов.
Една от тези песни е „Гербер“ – дума с двояк смисъл, пише в заключение The Economist. „Гербер“ означава и цвете, но и поддръжник на партията на премиера Борисов ГЕРБ.

Финанси/ по The Economist/
 
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *