Еврото и акциите са във възход

Явно факторът Гърция също не тежи толкова силно върху инвеститорските решения, особено след като министър председателя на страна Лукас Пападемос заяви, че има прогрес при преговорите с кредиторите за размяна на облигации, при което дълговете на страната ще намалеят наполовина.
Преди старта на сесията излязоха някои данни, разкриващи състоянието на германската икономика. Добрата вест е, че заетостта в Германия е нараснала за 22 последователен месец през декември и достига нови рекордни височини, съобщава федералната статистическа служба. Наетите в сезона на коледно-новогодишните празници са били с 47 хил. души повече до 41.255 милиона работещи. Равнището на безработица остава 5.5%.
Лошата новина е, че продажбите на дребно в Германия през декември са се свили с 1.4%. На годишна база има известно увеличение при продажбите на дребно, но то е анемично, едва с 0.9%.
FTSE 100 INDEX се покачва с 0.76% до 5 714 пункта.  DAX INDEX добавя 0.7% до 6 487 пункта.  CAC 40 INDEX расте с 0.76% до 3 290 пункта.
Доларът отслабва като реакция на успокоение за съдбата на Гърция, след като Към този час едно евро купува 1.3174 долара, което поскъпване на обединената валута с 0.27%.
Петролът се търгува срещу $ 99.46 за барел лек американски и $ 110.90 за барел от сорта бернт.
Доларът е с вдигнати ръце пред еврото, а петролът отново тръгна нагоре и пак е в подножието на 100 долара за барел. На капиталовите пазари доминира страха, а тепърва има да се отразява новината за постигнатото споразумение между европейските лидери по отношение на пакта за финансова стабилност.
В Америка инвеститорите имаха и домашни неволи. Излезлите данни за състоянието на икономиката показаха, че четвъртото тримесечие на миналата година не е било добро. Янките продължават да се ограничават в харчовете, въпреки, че през декември приходите им са се увеличили с 0.5%. Спестяванията им са нараснали с 4%, а инфлацията е била 0.2%.
Не успяха да разведрят атмосферата нито спекулациите относно IPO-то на Facebook, нито новината от Coca-Cola, която разкри намерение да инвестира $ 1 млрд. в Мексико през тази година. Стратегията към този пазар е дългосрочна и е разписала стъпки за по-сериозно проникване в следващите 5 години, стана ясно от изказване на шефа на компанията след форума в Давос. Тази програма ще създаде нови работни места в Мексико, където в момента за производителя на газирани напитки работят 90 хил. души. Дори и при такава новина акциите на дружеството поевтиняха.
Индексите на Wall Street очаквано затвориха на червено, но следва да се отбележи, че успяха да изтрият по-големите негативи, които натрупаха в началото на сесията.
DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.05% до 12 653 пункта.  S&P 500 INDEX изгуби 0.25% до 1 313 пункта.  NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижи с 0.16% до 2 811 пункта.
В Азия настроенията са малко по-ведри. От една страна инвеститорите там се успокоиха, че европейските лидери вече успяват по-лесно и бързо да постигат консенсус по спорни въпроси. Освен това излязоха и някои интригуващи информации, чийто потенциал да раздвижат търговията, е огромен.
Китай може да разреши на пенсионните фондове да инвестират до 30% от активите си на местните пазари. Към настоящия момент активите на фондовете се изчисляват на 1.92 трлн. йени.
Излязоха данни и от Япония, където индустриалното производство се е покачило с 4% през декември, след спада от 2.7% през ноември. Анализаторите отчитат ръст на потребителските разходи в страната с 0.5%, в което е калкулиран и сезонният фактор. Промяна към по-лошо има обаче и при безработицата. Тя е скочила от 4.5% на 4.6%, показват още данните.
Друга новина от Япония сервира Международната агенция за атомна енергетика (The International Atomic Energy Agency), която извърши стрес – тестове на ядрените централи в страната и заключи, че състоянието им е в синхрон със стандартите. Въпреки това специалистите са на мнение, че е необходимо да бъдат извършени допълнителни замервания.
Така индексите в Токио и Хонконг са на положителна територия, а в Пекин преобладават песимистите.
NIKKEI 225 се покачва с 0.04% до 8 796 пункта.  HANG SENG INDEX расте с 0.71% до 20 304 пункта.  CSI 300 INDEX потъва с 0.32% до 2 452 пункта.
По време на азиатската сесия фючърсите за лек американски петрол с доставка през февруари поскъпват с 54 цента до $ 99.32 за барел. Цената на сорта брент също се катери нагоре с 50 цента до $ 110.96 за барел. В американската сесия обаче суровината поевтиня до $ 98.78 за барел заради по-слабия от очакваното икономически ръст в САЩ през четвъртото тримесечие.
Във валутната търговия борбата между еврото и долара е в полза на обединената валута. Към този час тя напредва до $ 1.3187, което е напредък с 0.36%.
Със спадането на долара златото усети шанс да вземе преднина на пазара и поскъпна с $ 4.50 до $ 1 735.50 за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *