Еврото не е причина за дълговата криза, смята американски инвеститор

Не е еврото. Светът има нужда от еврото или нещо подобно на него, което да се конкурира с американския долар. Имаме нужда от друга стабилна валута. Еврозоната като цяло не е голям длъжник. Еврозоната има някои дългови проблеми и някои държави с дългове, но това не е твърде голям проблем. Еврото е полезно за света. То трябва да проработи, смята Джим Роджърс.
Ситуацията в Европа и САЩ е сериозна и се влошава, каза още Роджърс. Той подчерта, че хората в Западна Европа и САЩ са свикнали с живот, изпълнен с благополучие, благодарение на поддържането на голям дълг и не са готови за ограничителни мерки. За последните три поколения никой не си спомня Втората световна война, рецесия или лишения, заради което никой политик, налагащ икономии, няма да остане на власт, категоричен е Роджърс. По думите, „няма безплатен обяд“ и времената за него със сигурност са отминали.
Когато има трудности, хората търсят някого, когото да обвинят. И те винаги обвиняват финансистите, винаги обвиняват чужденците и винаги обвиняват журналистите. Хората винаги казват: „ако журналистите не пишеха за този проблем, нямаше да имаме проблем“, посочи Роджърс.
Джим Роджърс е американски инвеститор и привърженик на теорията за свободния пазар. В момента той живее в Сингапур и е председател на борда на директорите на „Роджърс холдингс енд бийленд интерестс“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *