Еврото пада, инвеститорите разпродават рисокови валути

Австралийският долар удари едномесечно дъно срещу зелените пари и йената, заради опасенията от спада в Китай и влиянието му върху бума на суровините в Австралия.
Според анализатори, възстановяването на единната валута от края на миналия месец, породено от надеждите, че ЕЦБ ще предприеме действия, започва да губи ускорение и валутата все повече се отдалечава от 7-седмичния връх през миналата седмица.
Евро/долар тази сутрин е 1.2485, което е с повече от 1 цент отдалечено от върха на 1.2590, ударен в четвъртък. Това покачване дойде и заради стенограмата на Фед от последното заседание, която увеличи очакванията, че банката ще предприеме нов рунд от стимули през следващия месец.
От друга страна, очакванията са ЕЦБ да разкрие повече детайли за новата си програма по смъкването на лихвите за Испания и Италия, по време на заседанието си на 6 септември, въпреки че влизането й в действие най-вероятно ще започне най-рано в края на септември.
Докато надеждите, че ЕЦБ ще се намеси и ще купува краткосрочни испански облигации, ако Испания помоли за помощ, даваха сила на еврото през последните седмици, все още не е ясно дали това ще е достатъчно, за да върне доверието на инвеститорите в южноевропейските икономики.
Кросът евро/йена е 98.03, тъй като някои инвеститори редуцираха загубите си в двойката, а японски дилъри продаваха евро и купуваха йената. Последната бе подпомогната и от японските износители, които я купуват срещу долара, както и заради ограничаването на загубите в други кросове с участието на йената.
Австралийският долар падна до 5-седмично дъно срещу американския си съименик на 1.0345, притиснато от опасенията идващи от забавянето в китайската икономика и три и половина годишното дъно вчера на борсовия индекс в Шанхай.
Рязко поевтиняване на желязото, въглищата и другите суровини допълнително увеличи несигурността, въпреки че финансовият министър на Австралия Уейн Суан изрази увреност, че това няма да намали постъпленията на правителството.
Австралийският долар слезе и до едномесечно дъно срещу йената на 81.22, както и до 7-седмични най-слаби стойности срещу еврото от 1.2068. Според някои дилъри спадът му беше породен от рязко понижение на новозеландския долар, който се обезцени с 0.2% при новината, че производителя на млечни продукти „Фонтера”, който е най-голямата компания в Нова Зеландия, сваля прогнозите си за плащанията към фермерите заради високите стойности на валутата.
Златото слиза след 4-месечен връх в понеделник
Златото слиза днес, след покачване в понеделник до най-високи нива за последните четири месеца. На пазарите е налице предпазливост преди заседанията на централните банки.
Спот цената скочи вчера след доклада на председателя на Фед Бен Бернанке до комисия в Конгреса, че централната банка има пространство за нови монетарни стимули, което увеличи надеждите за трети рунд от поощрения.
Финансовите министри и ръководителите на централните банки от цял свят имат среща в Джаксън Хоул, Уайоминг, на 31 август и 1 септември, където инвеститорите ще очакват най-вече изказванията на Бернанке и председателя на ЕЦБ Марио Драги, за да разберат какви мерки ще предприемат за слабите си икономики.
Спот цената днес се понижи до 1658 долара за тройунция при растеж вчера до 1676 долара, което е най-високо ниво след средата на април. Според технически анализатори днес цената може да слезе към 1643 долара за тройунция.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *