Еврото се изстреля мощно заради предложената на Гърция помощ

Еврото пое мощно нагоре, след като вчера стана ясно, че страните от еврозоната са готови да предоставят значителен по размер спасителен кредит на Гърция. В операцията се очаква да се включи и Международният валутен фонд, а планираните кредити за южните ни съседи са в размер на поне 40 млрд. евро.
За момента Гърция не е потвърдила, че ще се възползва от предложението. В случай че го направи обаче, това ще бъде най-мащабната международна операция по спасяването на дадена държава, пише Ройтерс.
Новината доведе до силен ръст на еврото, което поскъпна с над 200 пипса спрямо петък. За момента единната валута се движи с повишение от 1,3 на сто спрямо американския долар при ниво от 1,3665 EUR/USD.
Пазарни анализатори очакват еврото да атакува върха си от 1,3817 EUR/USD, постигнат на 17 март, след като днес премина над 55-дневната си плъзгаща средна, която бе при 1,3637 EUR/USD.
Освен на еврото, новината се отрази и на търговията на борсите в Азия. Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който не включва японски компании, достигна най-високото си ниво от юни 2008 година насам. В Япония пък Nikkei 225 се повиши с 1,1 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *