Еврото с ръст спрямо британския паунд и швейцарския франк

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Европейските акции приключиха четвъртък на почти равни нива спрямо предходната сесия. Причината беше ниският обем на търговия в световен мащаб заради почивния ден в САЩ. Паневропейският Stoxx600 приключи сесията с 0.02% повишение, като секторите финишираха разнопосочно. Следобед пазарните движения бяха заглушени, след като азиатските борси затвориха.

Френският CAC40 нарасна с 0.5%, докато британският FTSE100 и германският DAX30 се понижиха съответно с 0.02% и 0.05%. Комуналните услуги отчетоха загуба от 0.40%, което направи сектора най-лошо представилия се в четвъртък. В същото време ралито при криптовалутите продължава с пълна сила, като втората по пазарна капитализация криптовалута – Етериум – се покачи до нов рекорд при 423.90 долара на борсата Bitfinex. Криптовалутите се превръщат във все по-атрактивни инструменти за инвестиция въпреки изразеното недоверие на голяма част от инвеститорите към тях. Bitcoin затвори с дневна корекция до 8 000 долара при 8 213 долара в началото на деня на криптоборсата Poloniex.

Компанията Centrica се срина с 15.49% след като обяви загубата на 823 хил. клиенти за последните 4 месеца. Акциите на френската компания EDF се покачиха с 5.6%, което я направи най-добре представилата се компания за Европа. Причината беше, че френското министерство разглежда различни варианти за преструктуриране на дружеството за комунални услуги. Един от вариантите е да се отстранят дейностите на EDF за ядрена енергия, посочва Ройтерс.

Еврото се повиши за трети пореден ден в четвъртък, след като успя да пробие ключово техническо ниво. Индексите на мениджърите по поръчките посочиха подобряващи се перспективи пред икономиката на еврозоната. Единната валута поскъпна с 0.25% до ниво от 1.185 долара, като се доближи до едномесечния си връх, който е на ниво от 1.1862, постигнат миналата седмица. Заради празниците в Япония и САЩ ликвидността беше понижена. Еврото постигна и значителен ръст спрямо британския паунд и швейцарския франк. Доларовият индекс се понижи с 0.10% до 93.13 заради предпазливостта на инвеститорите през по-късата седмица. Те подкрепиха по-слабо доходни валути като японската йена и швейцарския франк, които обаче се използват и като инструменти за съхранение на стойност.

Цените на петрола паднаха в четвъртък, но затварянето на тръбопровода Keystone и и понижаването на резервите в САЩ продължиха да укрепват пазарите въпреки притесненията за нарастващата продукция. Лекият суров американски петрол достигна 57.89 долара за барел след корекция от 0.2% или 13 цента, но все още е близо до 2-годишния си връх от 58.15 долара, достигнат в сряда. Сортът Брент затвори с 18 цента по-ниско до 63.14 долара за барел. Спирането на най-големия тръбопровод между Канада и САЩ с капацитет от 590 хил. барела на ден обнадежди инвеститорите за повишение на цената и намаление на запасите, информира investor.bg.

Златото поевтиня в четвъртък след ръста от 1% през предходната сесия. По-слабите икономически данни за САЩ, както и притесненията сред някои членове на Фед за ниска инфлация бяха сред основните причини. Спот цената на златото се понижи с 0.2% до 1 289.88 долара за тройунция. Фючърсите върху злато с доставка през декември паднаха до 1 289.70. Среброто от своя страна се понижи с 0.4% до 17.088 долара за тройунция, а платината и паладият се понижиха съответно с 0.6% и 0.1% до нива съответно 932.50 и 1002.05 долара за тройунция.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *