Еврочиновник разкритикува остро България за еврофондовете

Сега е моментът България да реши каква страна иска да бъде – работилницата на Европа, туристическа държава, център за наука и развойна дейност или от всичко по малко.
Тези остри критики към управлението отправи зам.-шефът на отдела за България в регионалната дирекция на Еврокомисията Карстен Расмусен. Той участва в конференция за развитието на българските региони в следващия програмен период, организирана по инициатива на евродепутата на БСП Ивайло Калфин.
Расмусен разкритикува България за бавното усвояване на еврофондовете, липсата на ясна визия и слабия административен капацитет на всички нива на управлението. България до момента не е загубила евросредства по оперативните програми, но до 6-ата година от началото на програмния период е усвоила 27% от сумата. За следващите три години трябва да се усвоят 73%, така че рискът от загуба на средства е реален, предупреди Расмусен. Той изтъкна 5 основни предизвикателства пред страната за следващия програмен период – безработицата, ниската конкурентоспособност на бизнеса и липсата на инвестиции в наука и развойна дейност, енергоемката икономика, недостатъчните инвестиции в инфраструктура и слабия административен и съдебен капацитет.
Българите плащат най-ниските цени за ток, но се оказва, че не могат да си позволят и тях. Ако не се подобри енергийната ефективност, пилеенето на енергия в домовете и бизнеса ще продължи, предупреди Расмусен. Според него страната ни трябва да подобри политиката в отделни сектори, за да не загуби подкрепа в ЕС. “Не може да се инвестира в нови релси, а да не се подменят локомотиви и вагони. Трябва да се осигуряват и национални средства за поддръжка на пътищата, в следващия програмен период ЕК няма да плаща за вътрешни пътища”, допълни Расмусен. Незадоволителни според него са и инвестициите във водния сектор. “Ако подходът не се промени, Брюксел ще намали парите за инфраструктура”, коментира той. Според него все по-наложителна ще става и интеграцията на ромите в образованието и пазара на труда.
ПРОГНОЗА
Европейската комисия запази без сериозна промяна икономическата прогноза за България през 2013 и 2014 г. Според зимната икономическа прогноза на Еврокомисията, обявена вчера, растежът на БВП през 2013 г. ще е 1.4%, а през 2014 – 2%. Същите бяха нивата и в есенната прогноза. Леко се подобряват очакванията за безработицата през тази и следващата година – съответно 12.2 и 11.9%. През есента прогнозата за безработицата за двете години бе съответно 12.7% и 12.5%.

Segabg.com, Таня Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *