Евро, петрол, борси

Курсът на еврото остана над прага от $1,32 в днешната междубанкова валутна търговия, предаде DPA. Тази сутрин единната европейска валута се разменяше за $1,3247. Вчера Европейската централна банка определи референтен курс от $1,3240 за едно евро.
Петролът продължи да поевтинява и днес в азиатската електронна търговия, след като бе отложено гласуване в американския Конгрес на евентуално използване на сила в Сирия, а това стана след руското предложение сирийският химически арсенал да бъде поставен под международен контрол, предаде AFP. Американският лек суров петрол с доставка през октомври понижи цената си с 55 цента до $106,84 за барел. Лондонският сорт Брент от Северно море с доставка също през октомври поевтиня със 7 цента до $111,18 за барел. Русия предизвика сензация в понеделник, обявявайки, че е предложила на сирийските си съюзници да поставят запасите си от химически оръжия под международен контрол и да ги унищожат.
Предложението бе прието от Дамаск вчера и срещна одобрението на Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама поиска време от американските сенатори, за да прецени изпълнимостта на този план, отлагайки всякакво гласуване в Сената най-малко до идната седмица, припомня AFP.
Акциите на Токийската фондова борса продължиха възходящата си тенденция. Надеждата за ускоряване на икономическия растеж на Китай компенсира тенденцията за технически корекции след еуфорията от победата на Токио в надпреварата за домакинството на олимпийските игри през 2020 година, предаде AFP. Водещият индекс в Токио Nikkei-225 прибави 1,71 пункта или 0,1% и достигна 14 425,07 пункта в края на търговията днес. Активността на Токийската фондова борса бе силна с 3,44 милиарда изтъргувани акции.
На фона на отдалечаващата се перспектива от военна операция в Сирия снощи основните индекси на Уолстрийт продължиха да нарастват за втора поредна сесия. Промишленият индекс Dow Jones прибави 127,94 пункта или 0,85% и в края на сесията бе на равнище 15 191,06 пункта. По-широкообхватният индекс Standard and Poor’s 500 се повиши с 12,28 пункта или 0,73% до 1683,99 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq нарасна с 22,84 пункта или 0,62% до 3729,02 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *