Експерти оспориха нуждата от „Балкански поток“

Потреблението на газ у нас остава ниско, а България все още разчита основно на един източник на синьо гориво, няма местен добив и няма изградени газови връзки със съседните страни. На този фон шансовете пред бъдещия газов хъб „Балкан“ в България не са големи, а „Балкански поток“ ще разнообрази маршрута на газа, но не и източника му.Експерти оспориха нуждата от „Балкански поток“.

Резултат с изображение за балкански поток

Около това мнение се обединиха експерти на вчерашната кръгла маса, посветена на газовите доставки за България.

„За да има хъб, трябва да има газ“, коментира идеята на газовия център „Балкан“ Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество. Димитров цитира и думите на шефа на руския гигант „Газпром“ Алексей Милер, според когото компанията предпочитала да работи по дългосрочни договори и няма да участва в хъба. „Няма много пазарни играчи, нямаме традиции в тази сфера, а няма и кадри“, обясни Пламен Димитров. България не може да има работещ хъб, защото няма работещ пазар, обобщиха експертите.

Те разкритикуваха и проекта „Балкански поток“, чието строителство започна преди дни. Цената на трасето е над 1.1 млрд. евро, а миналата сряда държавната „Булгартрансгаз“ обяви, че е взела кредит от 200 млн. евро за авансовите плащания на отсечката.Експерти оспориха нуждата от „Балкански поток“.

„Че няма да минем без руски газ, е ясно, въпросът е дали ще имаме алтернатива, така че да избираме ценови доставки, когато те са по-изгодни“, коментира експертът Галина Александрова. По думите й се твърди, че проектът не води до разнообразяване на източниците, а само на маршрутите, информира в.Сега.

Риск има и при финансирането на проекта. „Осигуряването на парите ще изисква гаранция от БЕХ, което предполага нов дълг на холдинга. В случай че БЕХ изпадне в трудно положение, единственият изход ще бъде покриване на задълженията от държавата. А така бихме попаднали в казуса нерегламентирана държавна помощ, която трябва да бъде нотифицирана от Брюксел“, каза още Галина Александрова.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *