ЕК е прекратила плащания за България по програма САПАРД

Европейската комисия /ЕК/ е прекратила плащания за България по програма САПАРД , предвидени за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти. Санкцията се налага до приключването на разследванията по случаите с измами със средствата по тази мярка от програмата.
Това се посочва в писмо на ЕК, предоставено на медиите от депутата Яне Янев /ОДС/ в парламента.
Спирането на средствата е и във връзка със сериозните проблеми с усвояването на средствата по САПАРД през миналата година и предвид на значителните средства, които трябва да се усвоят тази година преди приключването на програмата.
Според Янев със спирането на средствата по САПАРД страната ни ще загуби не по-малко от 100-150 милиона евро.
Той добави, че е започнала процедура по изискуемост на парите, които вече са усвоени от бенефициентите. „Поради това българските власти ще трябва да поискат средствата обратно“, каза Янев.
Той обясни, че това се налага, тъй като при проверка на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ и други органи са установени злоупотреби, извършени от преработвателните предприятия „Родопа“ – Велико Търново и птицекланица „Чубра“.
Янев добави, че ако фирмите не върнат средствата, те ще трябва да бъдат възстановени от републиканския бюджет.
„Считаме, че това е изключително голям скандал, от който за пореден път става ясно, че правителството за пореден път не се съобразява с изискванията за усвояването на средствата по европейските фондове“, каза Янев.
Той добави, че се забавя усвояването на средствата по програмата за развитието на селските райони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *