ЕК одобри 1,5 млн. евро за българската маслодайна роза

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 1,5 млн. евро в подкрепа на малките и средни предприятия, занимаващи се с отглеждане на маслодайни рози, засегнати от пандемията от коронавирус. Мярката беше одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, съобщиха от ЕК. Ниските изкупни цени унищожават масиви с маслодайна роза

ЕК одобри 1,5 млн. евро за българската маслодайна роза

Подпомагането в рамките на схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Схемата има за цел да смекчи недостига на ликвидност, пред който са изправени бенефициерите поради пандемията от коронавирус и ограничителните мерки, които българското правителство трябваше да приложи, за да ограничи разпространението на вируса, предаде БНР, информира expert.bg.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. Помощта няма да надвишава 225 000 евро на бенефициер и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 г.

Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка и одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ. Обявиха колко ще са парите за рози за тази година

Неповерителната версия на решението ще бъде предоставена под № SA.63638 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността на данните, бъдат решени.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *