ЕК събира енергийните министри, Швейцария замрази ядрените си проекти

След заседание с експерти министърката на енергетиката на Швейцария Дорис Лойтхард реши да спре процедурите за искане на общо разрешително за заместващи ядрени електроцентрали, съобщи министерството. Това става на фона на все по-нарастващото безпокойство в Япония за реакторите на няколко АЕЦ след разрушителното земетресение.
Инспекцията трябва да провери и сигурността на вече съществуващите централи. „Сигурността е абсолютен приоритет“, подчерта Дорис Лойтхард, цитирана от АФП и БТА. Европейската комисия организира утре извънредна среща на министрите на енергетиката за анализ на последиците от авариите в японски АЕЦ, съобщи говорителката на ЕК Пия Аренкилде Хансен, цитирана от ИТАР-ТАСС. Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер насрочи за утре и извънредна експертна среща по ядрената безопасност, предадоха световните агенции. В срещата ще участват представители на националните ядрени агенции на страните от ЕС, енергийни компании и оператори на водещи ядрени обекти. Сигурността на европейските АЕЦ ще бъде разгледана още днес на съвещание на европейските министри на околната среда чрез телеконференция, съобщи говорител на ЕС. Гюнтер Йотингер вече заяви, че безопасността на по-старите германски атомни централи трябва внимателно да бъде проверена, като не е изключено затваряне на някои от тях, ако това е необходимо, предаде Ройтерс, цитирана отБТА. Министърът на селското и горското стопанство, околната среда и водите на Австрия Николаус Берлакович призова да се проверят устойчивостта при земетресение на европейските атомни електроцентрали, надеждността на системите за охлаждане на реакторите и ефективността на радиологическата и физическа изолация на реакторите.
В Париж френската министърка на екологията Натали Косюско-Моризе увери, че атомните централи във Франция са способни да издържат и най-големи природни катастрофи. По-рано френският министър на промишлеността и енергетиката Ерик Бесон отбеляза, че след аварията във „Фукушима“ 1 сценарий за такава ядрена катастрофа вече не може да се изключи категорично. Според него катастрофа означава разтопяване на активната зона на реактора и преди всичко скъсване на неговата обшивка. Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле заяви днес, че решението на правителството да продължи живота на атомните електроцентрали в страната може да бъде преразгледано след опасността от изтичане на радиация в японските АЕЦ след земетресението, предадоха Ройтерс и ДПА. Министърът посочи, че правителството обмисля мораториум над това решение, но че са необходими нови анализи на рисковете. В Индия премиерът Манмохан Сингх заяви днес пред парламента, че всички ядрени реактори в страната ще бъдат проверени за устойчивост на големи природни бедствия като земетресения и цунами. Индия има 20 АЕЦ, повечето разположени по крайбрежието, отбелязва АП. Китай няма да се откаже от програмата си за изграждане на атомни електроцентрали от ново поколение, заяви заместник-министърката на околната среда Чжан Лицзюн, цитирана от ИТАР-ТАСС, която от своя страна се позовава на британски медии. Според китайската програма до 2015 година трябва да бъдат построени 28 нови реактора. Американски парламентаристи призоваха за мораториум върху развитието на ядрената енергетика в САЩ в светлината на ядрената криза в Япония, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Джо Либерман, председател на комисията за вътрешна сигурност в Сената, припомни, че е голям привърженик на ядрената енергия, но същевременно препоръча „САЩ да направят пауза, докато осмислят това, което се случи в Япония, а после да проучат какви евентуални допълнителни изисквания за сигурността да приемат по отношение на новите американски ядрени реактори“. Барак Обама предвиди 18,5 милиарда долара за развитието на ядрената енергетика в страната, припомня Франс прес. Вчера министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи по Дарик радио, че още днес ще бъде създаден кризисен щаб в АЕЦ „Козлодуй“, който да анализира ситуацията във връзка с ядрения инцидент в Япония. Той увери, че „Козлодуй“ е проектирана да издържи трус от 7-а степен по Рихтер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *