ЕК: Финансовият сектор трябва да плати своя дял за публичните финанси

Сред предложенията за преодоляване на кризата са евентуално увеличаване на спасителния фонд за Гърция, както и осигуряване на подкрепа за банките. Една от идеите обаче е за създаването на нов финансов данък, който наскоро беше предложен от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Тя беше посрещната с критики в световните финансови центрове, включително в Лондон.
Начело на новия финансов план е еврокомисарят Алгирдас Шемета, който отговаря за въпросите по данъчното облагане и митническата политика. Според него подобен данък няма да е бреме за финансовия сектор.
Данъкът бива предложен, за да облага акции и облигации, както и други финансови инструменти като например деривати. Възнамеряваме на предложим нива на облагане от 0,1 процент за акции и облигации и 0,01 процент за деривати. Данъкът ще се отнася за финансовите институции, които осъществяват 85 процента от общата търговия с ценни книжа, обясни еврокомисар Шемета за Би Би Си.
Поради факта, че нивата на облагане ще бъдат много ниски Европейската комисия не очаква финансовите институции да регистрират загуби заради новия данък, обясни Шемета. В някои страни, включително Великобритания, вече има определен вид финансов данък, допълни той.
От друга страна мисля, че е важно да разберем, че като се вземат предвид мерките за икономии, които предприемат държавите-членки, важно е и финансовият сектор да плати своя справедлив дял към публичните финанси. И това е причината да бъде предлаган подобен данък, каза още Алгирдас Шемета.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *