Електрическите коли ще почакат, 2040 г. 94% от автомобилите ще са с течно гориво

В последно време автомобилните производители се впуснаха в състезание за създаването на електрически модели. Ако смятате, че те скоро ще успеят да изместят возилата, които се движат на гориво, се лъжете. Според изчисленията на ОПЕК през 2040 г. 94% от колите в световен мащаб все още ще използват изкопаеми горива.

В своя годишен доклад от организацията посочват, че след 25 години пазарът на електрически возила ще представлява едва 1% от световния пазар на автомобили. Хибридите, най-вече тези с газ, пък ще държат около 14 на сто от него.

“Без революционна технология колите на електрически батерии не се очаква да спечелят значителен дял от пазара в обозримото бъдеще”, посочват от картела, цитирани от сайта Mashable.

Освен това според прогнозите автомобилите, задвижвани от водород, и тези на природен газ също няма да успеят да изпреварят по значение потреблението на петрол. Причината е в по-високата им цена и в липсата на инфраструктура за зареждането им.

От ОПЕК очакват още, че продажбите на хибриди ще нараснат. От организацията са оптимисти за търсенето на петрол през следващите 25 години, като прогнозите са то да нарасне основно заради консумацията на черно злато в Китай и Индия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *