Енергийни проекти ще обсъждат Путин и Ердоган

Енергийни проекти от интерес на двете страни ще обсъдят  руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Таип Ердоган. В основата на тези разговори акцентът ще падне върху съдбата на газопровода „Турски поток“ и проекта за ядрената централа „Аккую“. Срещата се проведе този петък в  руската столрица Москва, заявиха властите в Кремъл. Трябва да се има предвид, че АЕЦ „Акую“ се изгражда в Южна Турция при сътрудничество с руската страна. АЕЦ “Аккую”, която се изгражда в провинция Мерсин в южна Турция по руски проект. Най-голям проблем за Турция представлява дефицитът в платежния баланс, което е основно свързано с големите разходи за покупки на енергоносители. Въвеждането в експлоатация на АЕЦ “Аккую” ще позволи да се намали дефицита в платежния баланс на страната с 10%”.  Междуправителственото споразумение между РФ и Турция за сътрудничество при строителството и експлоатацията на първата в Турция АЕЦ “Аккую” бе подписано през 2010 година. Проектът за централата включва четири енергоблока по руска технология ВВЭР-1200. Централата ще произвежда годишно около 35 милиона MWh електроенергия.

Планира се първите количества електроенергия да бъдат произведени през 2020 година. Централата ще бъде изцяло въведена в промишлена експлоатация през 2023 година, в чест на 100-годишнината на Турската Република.

Проектът „Турски поток“, който беше одобрен през миналата година, пък представлява газов тръбопровод в Черно море, който би позволил на Москва да засили позициите си на европейския пазар на природен газ и в същото време да намали енергийните си доставки през Украйна. „Газпром“ завърши изграждането на мощностите в Русия за подаване на газ по двете разклонения на „Турски поток“ с общ обем от 31,5 милиарда кубически метра, съобщи наскоро шефът на компанията Алексей Милер на съвещание. Става дума за линейната част и компресорните централи. Така според Милер готовността на руската страна за доставката на газ по „Турски поток“ е на 100% в момента. Във втората половина на 2017 г. ще започне прокарването на газопровода в Черно море, посочи Милер. Газопроводната система ще премине през акваторията на Черно море от Русия до приемен терминал на турския бряг и ще се състои от две линии с обща максимална техническа проектна производителност от 31,5 милиарда кубични метра газ годишно, всяка по 15,75 милиарда куб. метра.
Пускането в експлоатация на двата обекта е планирано да стане до 30 декември 2019 година. Дължината на морския участък е около 920 километра, а на транзитния сухопътен участък – около 200 километра.

Турция внася около 50 милиарда m3 природен газ, като около половината отива за производство на електроенергия. Разходите на Турция за внос на енергоносители е 56 милиарда долара за 2013 година, или 239 милиарда долара за последните 5 години. По данни на централната банка на Турция, дефицитът в платежния баланс на страната през октомври е бил 45,7 милиарда долара.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *