Ердоган иска да раздели Истанбул на два града – европейски и анадолски

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който е бивш кмет на мегаполиса, предвижда план, според който той да бъде разделен на два града – азиатски и европейски. Ердоган се мотивира с това, че Истанбул, в който се смята, че живеят около 17 милиона души, все по-трудно се управлява от едно кметство и не му достига подходяща инфраструктура.
„Заради голямото население ще построим два нови града в Истанбул – един европейски и един анадолски“, заяви премиерът при представянето на партийната програма за парламентарните избори през юни. Той не каза дали вече е обсъждано как ще се казват двата нови града, но според плана те ще бъдат съединени с нови транспортни връзки. Ще има трети мост над Босфора и два подземни тунела за автомобили и влакове.
Опозицията обаче обвини Ердоган в популизъм. Някои медии също разкритикуваха идеята му. „Премиерът знае, че от идеята му стават хубави заглавия, но нищо повече. Така хората си мислят, че ще станем по-велики от Америка – това е популистка политика. Няма значение дали Истанбул ще бъде разделен на 2 или на 12 части, по-важно е как градът се управлява“, коментира пред „Гардиън“ бившият истанбулски журналист Айше Онол.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *