ЕС субсидира намаляването на млякото със 150 млн. евро

Брюксел осигурява общо 150 милиона евро за всички производители в ЕС, заявили желание да намалят доставките на мляко,  съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Мярката е част от допълнителния пакет на Европейската комисия, с който се цели справяне с кризата в сектора. За да се възползват от нея, фермерите трябва да заявят намаляване на доставките на мляко с най-малко 1 500 литра за тримесечен период. Фермерите могат да подават заявления за компенсиране с 14 евроцента на литър на по-ниското производство на мляко от 12 септември.
Условие да получат помощта е фермерите да са били активни доставчици към първи изкупвачи през юли тази година, за което трябва да представят документ.
В заявленията си кандидатите трябва да посочат количеството мляко, което са доставяли до момента и количеството, с което смятат да намалят доставките си.
Приемът на заявления е до 21 септември. Три работни дни след това държавата трябва да ги обработи и на 26 септември да уведоми Еврокомисията за броя заявления и количествата, поети като ангажимент от животновъдите. 150-те милиона евро са помощ за всички държави-членки и  не са разпределяни по квоти между тях. Разпределението ще зависи от броя подадени заявления.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *