ЕС засилва дипломатическия натиск върху Латинска Америка заради руското ембарго

Европейският съюз (ЕС) планира да проведе разговори с латиноамериканските страни, за да ги убеди да не се възползват от блокирания износ на селскостопански продукти от Европа към Русия, пише FT, като се позовава на високопоставени длъжностни лица.

Изданието припомня, че Русиязабрани вносана хранителни продукти от ЕС и САЩ миналата седмица в отговор на наложените санкции. В момента Москва ухажва държавите от Латинска Америка и други страни за алтернативни доставки.

Някои държави и търговски групи вече заявиха, че ответните мерки на Русия им предлагат неочаквана възможност.

Бразилия много бързо издаде разрешителни на около 90 завода за месо и месни продукти за износ на пилешко, телешко и свинско месо за Русия. Чили пък изглежда ще бъде най-облагодетелстваната държава от руското ембарго върху износа на риба и рибни продукти от Европа.

Бразилия смята, че ще може да засили и износа си на царевица и соя на Русия.

Вълнението в селскостопанския сектор в Латинска Америка предизвиква безпокойство у Брюксел. “Ще говорим със страните, които биха могли да заменят нашия износ, и ще им покажем, че очакваме от тях да не се възползват несправедливо от сегашната ситуация”, коментира един от източниците на изданието.

Друг представител на ЕС заявява, че преговорите ще бъдат политически, като стремежът е да се подчертае значението на международното обединение на фона на ситуацията в Украйна, отколкото да се предявяват правни възражения срещу износа на хранителни продукти за Русия.

ЕС обяви дипломатическия протест на фона на представянето на подготовката на мерките за подпомагане на земеделски стопани, засегнати от руската забрана. Първи помощ ще получатпроизводителите на праскови и нектарини, чиято дейност пострада и заради лошото време.

ЕС заяви също, че ще увеличи средствата на разположение за промоция на плодове.

В четвъртък ще се проведе и спешна среща на агроексперти от всички членки на блока, на която ще бъде подготвен по-детайлен отговор на руското ембарго. В момента регулаторите оценяват въздействието на санкциите върху отделните подсектори на земеделието и продукт по продукт, пише euractiv.com.

Еврокомисарят по земеделските въпроси Дачиан Чолош прекъсна традиционната за август почивка на Еврокомисията, за да идентифицира алтернативни пазари. Чолош е уверен, че такива могат да бъдат намерени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *