ЕС обвинява САЩ за кризата на световните финансови пазари

Европейската комисия посочи като основна причина за кризата на световните финансови пазари „необузданото“ харчене от страна на САЩ, съобщава EUobserver.com. Брюксел призова Вашингтон да ограничи държавните разходи и да стимулира спестяванията.

Темата беше разисквана по време на първата среща на европейските финансови министри през тази година в Брюксел. Тя се проведе вчера (22.01.2008). Европейските финансови министри обсъдиха каква може да е опасността за ЕС в случай на рецесия на американската икономика.

„Не става въпрос за глобална рецесия, а за рискът от рецесия в САЩ. През последната година в американската икономика се появиха големи дисбаланси – голям дефицит по текущата сметка, голям бюджетен дефицит и липса на спестявания и резерви”, каза европейският комисар по икономика и финанси Хоакин Алмуния. Той счита, че САЩ трябва да вземе мерки, които да намалят споменатите дефицити. Алмуния напомни, че политиката на ЕС за намаляване на бюджетните дефицити на страните-членки се отплати, поставяйки основите на един стабилен икономически растеж.

Икономистите очакват пълна и ясна картина на влиянието от кризата на американските финансови пазари върху европейската икономика след обявяването на доклада на ЕК за последното тримесечие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *