ЕС отложи обсъждането на общоевропейската система за финансов надзор

Министрите на финансите на страните от Европейския съюз (ЕС) днес постигнаха широко споразумение за създаването на общ финансов регулаторен орган, но отложиха трудните дискусии по подробностите от плана за срещата на върха през декември на фона на опасенията, изразявани от Великобритания.

В обща декларация министрите посочиха, че срещата им в Люксембург е довела до постигане на широко споразумение относно правилата за създаване на Европейски борд за оценка на систематичния риск – ЕБОСР (European Systemic Risk Board – ESRB) и ролята на Европейската централна банка в новия орган.
Министрите обаче отчитат факта, че са необходими още политически преговори, преди да се сключи окончателно споразумение през декември 2009 г. за цялостното създаване на новата надзорна структура в ЕС.
Задачата на ЕБОСР би била да отчита предварително опасните тенденции като например неустойчиви нива на държавно и частно задлъжняване или рязка промяна на валутните курсове.
Отделно Европейската система от финансови надзорни органи – ЕСФНО (European System of Financial Supervisors – ESFS) трябва да следи поведението на отделните банки и други финансови организации чрез мрежа от национални надзорни органи, работещи съвместно с европейските власти.
Великобритания е един от най-големите противници на тези планове и се противопоставя на възможността новите европейски органи да могат да се налагат над Лондон по въпроси, които са жизнено важни за финансовия сектор на страната.

БТА

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *