ЕС отпуснал обещаните 6 млрд. евро на Турция за бежанците

ЕС обяви днес, че е отпуснал на Турция пълните 6 милиарда евро, които Анкара иска в замяна на своето домакинство на сирийските бежанци, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.


ЕС отпуска обещаните 6 млрд. евро на Турция за бежанците  

В най-голямата бежанска криза след Втората световна война през 2015 г. милиони хора пристигнаха в Европа, а Брюксел и Анкара се договориха през 2016 г. да разрешат проблема. Съгласно сделката, Турция обеща да приеме завръщащите се от Гърция мигранти и да направи повече, за да спре потока, в замяна на 6 милиарда евро, информира expert.bg.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини ЕС, че не изпълнява обещанията и казва, че Анкара е похарчила 40 милиарда долара за над 3,6 милиона сирийски бежанци, живеещи в Турция.

Стотици бежанци от Турция тръгнаха към България - Балкани - Novini.bg
 „Днес се финализира договарянето на 6 милиарда евро подкрепа на ЕС за бежанци и търсещи убежище в Турция,“ каза Николаус Майер-Ландрут, пратеник на блока в Анкара.

Парите на ЕС са предназначени за специфични социални проекти в Турция за подпомагане на бежанците и няма да бъдат изплащани директно на турското правителство.

Въпросът натовари значително отношенията между блока и Турция. По-рано тази година Ердоган заяви, че Турция няма да попречи на мигрантите да напуснат територията на ЕС, но по-късно оттегли заплахата. Той се опита да окаже натиск върху Брюксел да предостави по-голяма подкрепа на Турция с оглед на сирийския конфликт, особено след разпалването на насилието в северозападния регион Идлиб.

Половината бежанци у нас са млади мъже - Money.bg
 Новите договори включват подкрепа за здравни услуги за мигрантите и подобряване на условията на живот на най-уязвимите бежанци.

Те избягаха в Турция, след като конфликтът избухна след антиправителствени протести в Сирия през 2011 г., като броят на загиналите е близо 400 000.

Напрежението между блока и Турция е голямо заради енергийните проучвания на Анкара в източната част на Средиземно море във водите, заявени от Гърция като нейни. Блокът заяви след срещата на върха на Европейския съвет миналата седмица, че планира санкции срещу Турция. Но бе добавено, че ЕС е „готов да продължи да предоставя финансова помощ на сирийските бежанци и търсещите убежище в Турция“.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *