ЕС узаконява работата с криптоактиви до 2024 г.

Европейският съюз възнамерява да въведе в следващите четири години нови правила, които ще ускорят трансграничните плащания и ще намалят разходите за тях чрез използване на блокчейн и криптоактиви от рода на криптовалути, подкрепени от традиционни активи. Това се обсъжда в два нови документа на ЕС, съобщи Ройтерс.

Финансите на Европа ще поемат курс към операции с криптоактиви
(снимка: CC0 Public Domain)

Очаква се Европейската комисия да изложи своята стратегия за насърчаване на по-широкото използване на цифровите финанси. Сега 78% от сетълментите в еврозоната се извършват под формата на плащания в брой. Комисията се интересува също от бърз преход към мигновени плащания, тъй като блокирането, свързано с пандемията, показва нарастващата роля на безкасовите плащания, информира technews.bg.

Българският удар! Трима търгували с криптовалути за милиони - Последни Новини от DNES.BG

В документите се посочва, че системите за мигновени плащания трябва да станат „новата норма” до края на 2021 г. Те са подходящи за много цели, точно както традиционните разплащания с карти – по-специално за физически и онлайн покупки, които в момента са доминирани от картови схеми. Комисията ще направи оценка на въздействието на таксите, начислявани на потребителите за мигновени плащания, и може да изиска те да не надвишават таксите за картови плащания.

Проектодокумент: ЕС трябва да обмисли възможността за държавна криптовалута:: Investor.bg

От документите също така става ясно, че изпълнителната власт на ЕС ще представи законопроект, който изяснява как се прилагат съществуващите правила за работа с криптоактиви и ще установи нови правила за запълване на пропуските в съществуващите.

ЕС предупреди за ценови балон при криптовалутите:: Investor.bg

Освен това Брюксел иска да опрости обмена на данни във финансовия сектор, за да стимулира конкуренцията и да разшири обхвата на услугите.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *