ЕС ще трябва да ни признае луканката, идва ред на кебапчетата и шопската салата

Луканката и пастърмата ще станат български патент. Специален знак ще отличава истинската луканка от имитациите. Патентът ще се отнася за шест вида луканки и за четири месни деликатеса, съобщи Стандарт Нюз.
Документите за запазване на марките вече се подготвят от сдружението „Традиционни сурово-сушени месни продукти“.
След като патентът за луканките бъде получен, марките „Панагюрска“, „Смядовска специална“, „Търновска“, „Трапезица“, „Троянска“ и „Чумерна“ ще могат да се произвеждат само от членове на сдружението.
Те ще са длъжни да спазват всички изисквания за качествено и безопасно производство. Само 27-те фирми от сдружението ще имат право да пускат и продукти с името „Пастърма“, филе „Елена“, роле „Трапезица“ и врат „Тракия“.
В означените със знака на сдружението, а по-късно с логото на Евросъюза за храни с традиционен характер, няма да могат да се влагат изкуствени добавки. Соята и синтетичните подобрители ще са абсолютно забранени.
Панагюрската луканка например ще се прави от 60% телешко или биволско и 20% нетлъсто свинско месо. Ще има таван за солтта, а допълнително ще могат да се добавят само черен пипер и кимион. Рецептите са много близки до някогашния Български държавен стандарт, обясни Павлина Лилова от Асоциацията на месопреработвателите в България.
Около средата на юли документите за регистрация ще бъдат подадени към земеделското министерство. След това те ще бъдат изпратени в Брюксел. Очаква се първите продукти по новия патент да започнат да се произвеждат след година и половина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *