Етичната банка – бунт срещу монополите

Знаеш ли какво са етични финанси и справедлива търговия и как те си взаимодействат? Как можеш да участваш в промяната на света към по-­устойчиво икономическо развитие.

Ще почерпим от опита на водещи институции в тази сфера като Банка Етика, Италия. Тя е уникален пример за банка, стартирала като инциатива от хората за хората, в опит да се избегне монопола на италианската банкова система. Банката има над 40 000 члена. Те решават посоката на развитие на банката, което е затвърждава като успешен пример за инструмент, даващ независимост на малки проекти, които са в полза на общността.

Понятията „етични инвестиции” и „етично банкиране” получиха широко разпространение през последните години и особено след глобалната финансова криза с нейния апогей, фалита на една от най­големите инвестиционни банки Lehman Brothers през септември 2008 г. Понятието „етични инвестиции” е по-­старо от понятието „етично банкиране”. Създаването на една институция за „етично финансиране на предприемачеството“ е проект с голяма степен на сложност, реализацията на който изисква както много време, така и многоброен проектен екип с висока професионална квалификация и практически опит.

 

Публикацията подготви: Венелин ЙОРДАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *