ЕЦБ започва изкупуването на дългови книжа

Европейската централна банка започва програмата за изкупуване на дългови книжа, съобщава БНР. До септември догодина банката ще внася по 60 млрд. евро месечно в икономиката на еврозоната. Програмата, станала известна като „Планът Драги“, е общо за повече от един трилион евро. Основната ѝ цел е борбата с дефлацията.

Още миналата седмица, президентът на банката Марио Драги прогнозира, че инфлацията в еврозоната ще се движи около нулата, което е значително под прогнозата от декември, когато Европейската централна банка очакваше потребителските цени да се вдигнат с 0,7 на сто тази година.

Програмата също така цели ускоряване на икономическия растеж в еврозоната, като последните прогнози на банката са за увеличаване на брутния вътрешен продукт на еврозоната от 1 на 1,5 на сто тази година и до 1,9 на сто догодина.

„Планът Драги“, който реално представлява печатане на пари, може да бъде прекратен предсрочно, ако експертите от централата във Франкфурт видят, че той дава резултат преди планирания край през септември 2015-а година. Миналата седмица ЕЦБ запази и рекордно ниската си основна лихва от 0,05 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *