ЕЦБ иска засилване на регулациите за криптовалутите

Представители на ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) засилват призивите за по-затегнато регулиране на криптовалутите, сравнявайки индустрията с „Див запад“ и „Средновековие“, съобщава Bloomberg.

ЕЦБ иска засилване на регулациите в „Дивия запад“ на криптовалутите

Снимка: Bloomberg LP

Безнадзорното разпространение на криптовалути и стейбълкойни рискува връщането към периоди, когато хората са търгували с частно издадени банкноти, подкрепени от съмнителни активи, заяви членът на Управителния съвет Франсоа Вилроа дьо Гало. Според него създалата се ситуация е „лош отговор на реално предизвикателство“, информира investor.bg.

„Нерегулираните крипто(валути) ще означават регресия и връщане към частното фрагментиране“, каза той по време на събитие на Financial Times във вторник. „Това наистина е последното нещо, от което се нуждаем в нашия свят“, допълни той.

Коментарът бе направен след една от най-строгите оценки на криптосектора, направена ден по-рано от колегата на Вилроа в ЕЦБ Фабио Панета. Членът на Изпълнителния съвет на банката заяви, че криптоактивите „създават нов Див Запад“ и сравни тяхната динамика с вторичния ипотечен пазар, който предизвика световната финансова криза през 2008 г.

Вилроа се съгласи със сравнението и на свой ред направи паралел със Средновековието в Европа.

„Тогава имахме много различни активи и валути с ограничени географски поддръжници“, заяви той. „Това не е начинът, по който виждам процеса на световната разплащателна система“, допълни Вилроа.

ЕЦБ: Поскъпването на жилищата не може да бъде игнорирано

Почти сто централни банки по света се намират в различни етапи в създаването на свой собствен отговор на криптоиновациите, изплашени от растящата популярност на биткойна.

ЕЦБ вече сигнализира, че може да пусне дигитално евро до средата на това десетилетие, което би могло да позволи на потребителите да използват собствени електронни пари, които са пряко под опеката на централна банка, а не на търговски кредитор или друг доставчик на услуги.

По думите на Вилроа централните банки трябва да бъдат иновативни и да допринесят за крипторегулациите. Панета също зае подобна позиция в понеделник.

„Растежът на пазарите на криптоактиви разкрива растящото търсене в обществото на дигитални активи и незабавни плащания“, каза той. „Сега е времето да гарантираме, че тези криптоактиви се използват единствено в рамките на ясни, регулирани граници и за цели, които имат добавена стойност за обществото“, допълни Вилроа.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *