ЕЦБ прогнозира масови фалити в Гърция

Масови фалити и висока безработица в резултат на загубите от пандемията от коронавирус – това са прогнози за гръцката икономика в анализ на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Europäische Zentralbank in Frankfurt Altes EZB Gebäude mit Euro-Symbol in Frankfurt European Central Bank stock pictures, royalty-free photos & images

От фалит в Гърция са застрашени 20% от фирмите, посочва анализ на ЕЦБ. Проблемните сектори за бизнеса са: туризъм, услуги, търговия и товарни превози, както и всички други отрасли, свързани с тези сектори, информира economynews.bg.

Според анализи на гръцки икономически експерти досега само изплащането на държавна помощ към бизнеса спасява фирмите от пълна катастрофа.

Frankfurt with ECB and skyline Frankfurt, Hesse, Germany - July 27, 2018: European Central Bank (ECB) with skyline and view over the Main European Central Bank stock pictures, royalty-free photos & images

Председателят на Търговската камара на Гърция Йоргос Каватас прогнозира, на база на реалното състояние на бизнеса в Гърция, че 40% от фирмите или над 200 хиляди ще фалират в резултат на щетите от пандемията.

Въпреки оптимистичните сигнали за туристическия сезон това лято много хотели все още не са отворили поради липса на резервации.

Euro Sign Frankfurt Big Euro Sign in Frankfurt at Main European Central Bank stock pictures, royalty-free photos & images
Затова от съюза на хотелиерите в Гърция се обърнаха с писмо до правителството за намаляване на данъците, за да се избегнат фалити.

Положителни са оценките за възстановяване на отраслите промишленост и селско стопанство в гръцката икономика по информация на финансовото министерство.

      financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *