ЕЦБ успя да изпълни месечната си програма за „количествени улеснения“ през март

Европейската централна банка успя да изпълни своите цели за месечни покупки на финансови активи за 60 млрд. евро през март, което е знак за решимостта на банката да налее над 1 трлн. прясно напечатани евро в паричната евросситема до септември 2016-а година, за да подкрепи икономическия растеж и да повиши инфлацията в еврозоната.

Според седмичния отчет на ЕЦБ за програмата за изкупуване на активи, публикуван вчера, банката е закупила държавни облигации на вторичния дългов пазар за 11,5 млрд. евро през последната седмица до 27-и март. По този начин, за целия трети месец на годината ЕЦБ успя да закупи суверенни дългови книжа за общо 52,4 млрд. евро, като трябва да се има предвид, че нейната програма за „количествени облекчения“ стартира на 9-и март, а не в началото на месеца.

По същото време ЕЦБ е продължила и покупките на обезпечени облигации и на гарантирани с активи книжа (т.нар. ABS книжа) според нейна програма, стартирана през миналата година и по този начин банката е изпълнила месечната цел за покупки на активи за общо 60 млрд. евро, се посочва в нейния последен седмичен доклад.

Общият обем на закупените обезпечени облигации е достигнал през предходната седмица 64,7 млрд. евро (спрямо 62,8 млрд. евро през предходната седмица), докато обемът на закупените гарантирани с активи книжа е достигнал 4,9 млрд. евро (спрямо 4,6 млрд. евро през предишната седмица).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *