Жан- Клод Юнкер съзря глобално организирани атаки срещу еврото

Драстичният спад на еврото през последните седмици беше причинен от „глобално организирани атаки“ и еврозоната трябва да се бори, за да запази стабилността си, заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е и президент на еврогрупата.
Лидерите на еврозоната обсъждаха късно снощи на среща в Брюксел пакет от решения, които да възстановят увредения престиж на еврото, твърдейки, че основни виновници за спада на валутата са финансовите пазари.
Атаката на пазарите сега е обърната срещу цялата еврозона и срещата на върха на еврозоната прие план за отговор, заяви от своя страна френският президент Никола Саркози. „Вече не става въпрос за Гърция. Пред нас стои системна криза на еврозоната, на която ще бъде даден незабавен отговор“, каза френският президент. Той посочи също, че на срещата е взето решение за създаване на икономическо правителство на общността, в което да участват ръководителите на страните от еврозоната, заедно с президента на Евросъюза Херман ван Ромпой.
Италианският премиер Силвио Берлускони заяви, че Европейската централна банка е готова да купи по-голямо количество държавни облигации на страните от еврозоната. Това ще позволи поддържането на котировките на ценните книжа и ще осигури на страните от еврозоната допълнителни ликвидни средства.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *