Железопътният транспорт на Уелс може да бъде национализиран?

Бизнесът в Уелс изчаква отговори от официални доклади, че договорираният с частна фирма франчайз за ж.п. транспорт е в неблагоприятна ситуация и съществува голяма опасност да бъде национализиран. В доклад на изданието The Telegraph се казва, че се очаква министрите да прехвърлят влаковите услуги на Уелс и границите му  в публични ръце в четвъртък сутринта. 

В момента частната фирма KeolisAmey управлява франчайза „Транспорт за Уелс“ само от  две години, след като го поема от Arriva Trains Wales. Уелското правителство заяви, че ще направи публичен отчет по въпроса в четвъртък. Ширещото се внение е, че влаковете са особено пренаселени през активните часове и сезони. Затова и според анкети клиентите на железопътния транспорт на TfW „сред най-малко доволните във Великобритания“. Шефът на железницата настоява за още търпение след първата година. Безспорно сега голяма част от промените се дължат на пандемията от коронавируса, която доведе до срив в броя на пътниците. Според Би Би Си Уелс общественият орган „Транспорт за Уелс“ ще играе по-голяма роля в предоставянето на ежедневни железопътни услуги, включително експлоатация на влаковете. KeolisAmey започна да управлява влаковете на Уелс и границите през октомври 2018 г., след като спечели петгодишен договор на стойност 15 млрд. британски лири.

Андрю Р.Т. Дейвис, консерватор от Южна Уелс, се оплака, че решението се дължи на „избягване на всякакъв контрол“ в уелския парламент. Той добави: „Моят регион традиционно е използвал едни от най-високите железопътни превози в страната и ще има редица въпроси, на които министрите ще трябва да отговорят, за да потушат опасенията на жителите.“ Хелън Мери Джоунс, говорителка на транспорта на Plaid Cymru, призова за „спешно изясняване и ясни послания“ относно плановете за прехвърляне на железопътни операции към „Транспорт за Уелс“, заедно с всички  финансовите последици от подобен ход.

Проф. Стюарт Коул, почетен професор по транспорт в Университета на Южен Уелс, каза, че национализирането на влаковите услуги в Уелс ще има икщономически смисъл. „Уелското правителство вече субсидира услугите„ Транспорт за Уелс “в размер на 230 милиона британски лири от общите разходи от 360 милиона британски лири,“ каза той. „Този ход ще улесни потенциално правителството да изпълни дългосрочната си цел да развие напълно интегрирана транспортна услуга за Уелс.“ Той заяви пред BBC Radio Wales: „Трябва да се направи нещо, за да се поддържат пътническите услуги„  На операционната компания KeolisAmey приходите бяха отрязани. „През май беше до 5% от миналата година, а сега е 30% – това наистина не можеше да продължи по отношение на търговска компания, която управлява трасето сама.“ Той каза, че клиентите едва ли ще видят някакви големи промени веднага: „Това, което търсим, са неща като интегрирани разписания, интегрирани билети“, каза той.

Говорител на правителството на Уелс заяви: „Министърът на икономиката, транспорта на Северен Уелс утре ще обяви поредица от мерки за защита на услугите за железопътни пътници, запазване на работните места и продължение на работата  по проекта Metro, в светлината на продължаващата пандемия на коронавируса.“ Има и коментар, според който  се очаква  да бъде обявен нов модел за управлението на уелските железници. Влаковете и гарите са били и ще останат с марката „Транспорт за Уелс“. Очаква се KeolisAmey да продължи да участва в предоставянето на услуги и да носи отговорност за трасето. Възможно е пътниците да не почувстват голяма разлика, въпреки че винаги има потенциал за прекъсване при някаква значителна промяна в операциите. Не се очаква персоналът да бъде засегнат. Проблемът какво да се направи с железопътните услуги, които губят пари в резултат на срив на броя на пътниците по време на пандемията, е основен проблем в индустрията в продължение на много месеци и в цяла Великобритания. Имаше дискусии относно това дали операторите в Англия ще „върнат ключовете обратно“ ефективно, налагайки ренационализацията на железниците. Въпреки това, операторите в Англия постигнаха сделка с правителството на Обединеното кралство, при която се предвиди удължаване на спешното финансиране, което беше въведено, за да се справи с Covid.

Брайън МИЙЧЪН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *