Жените в България получават по-ниски заплати от мъжете

Жените в България получават по-ниски заплати от мъжете, но отделят два пъти повече време за грижи за децата и дома. Това отчитат статистиците в навечерието на утрешния Международен ден на жената. Освен отрицателни обаче, все пак се наблюдават и някои положителни тенденции.

Макар през последните 20 години тенденциите за ролята на жената у нас да се запазват, вече се усещат и някои промени, които са в унисон на европейската политика за равнопоставеност на половете, отбелязват от Националния статистически институт. След приемането на страната ни в ЕС българките виждат повече възможности да подобрят образованието си и да намерят добра работа в чужбина.

Данните показват, че двата пола отделят еднакво време за образование, но жените имат по-малко свободно време и отделят два пъти повече време за грижи за семейството. Въпреки това са по-нископлатени от мъжете. 40 % от жените у нас имат усещане, че здравето им се влошава, докато при мъжете този процент е 38. Продължителността на живота на българките обаче е по-висока, отколкото при мъжете, със 7 %.

Средно представителките на нежния пол живеят около 76 години, а мъжете по 69. Жените у нас са повече от мъжете с 240 000. Така средно на 100 мъже се падат по 107 жени. Сравнено с данните от другите европейски страни българките са едни от най-работните. Само унгарките и французойките са по-напред в класациите. Освен това са едни от най-красивите. Според Иван Балев от НСИ това се потвърждава от факта, че всяка година над 3000 българки минават под венчилото с мъже от други държави. В същото време браковете между българи и чужденки са три пъти по-малко.

БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *