Жилищните кредити нарастват най-бързо

Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са се увеличили с 22,2%, или с 5618 броя за година, сочат данните на БНБ. Почти същият ръст от 22,1% има и при по-големите заеми за гражданите между 250 хил. и 500 хил. лв. Но като бройка кредитите в тази група са нараснали само с 595 и в края на септември са 3290 броя.Жилищните кредити нарастват най-бързо.

Резултат с изображение за жилищни кредити

Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 500 хил. лв. са предимно за покупка на имоти. Като за година отпуснатото чрез тях финансиране от банките е на стойност над 1 млрд. лв. Разбира се, част от тези кредити може да са взети от хора с сводна професия като лекари например, или еднолични търговци, които са вложили парите в бизнеса си.

Но заради ниските лихви и голямото търсене на нови апартаменти най-голям ръст има именно при заемите за покупка на жилища. Банковото финансиране, както и личните спестявания на хората, които се влагат в имоти, допринасят за покачването на цените на жилищата.Жилищните кредити нарастват най-бързо

При кредитите за домакинствата в размер между 10 хил. и 100 хил. лв. ръстът е с близо 10% за година. Това са предимно потребителски заеми за покупка на кола, ремонт, лечение или образование, но с част от тях също се доплаща цената при покупка на имот. При по-малките кредити, както и при тези за над 500 хил. лв. има спад, показват данните на БНБ, информира в.Труд.

Най-голям срив има при заемите за домакинствата в размер над 1 млн. лв. За година броят им е намалял с над 50% и в края на септември те са само 143 броя. Общата отпусната чрез тях сума също се свива с 50% и достига 233,5 млн. лв.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *