Жилищните кредити нарастват най-бързо

Жилищните кредити нарастват най-бързо. В края на април отпуснатите от банките заеми за покупка на жилища са в размер на 10,87 млрд. лв., което е с 11,8%, или с 1,15 млрд. лв. повече от същия месец на миналата година, сочат данните на БНБ. Ръстът на ипотечните заеми се дължи на големия интерес на домакинствата към покупка на апартаменти. Хората купуват жилища както за собствен дом, така и като инвестиция, пише „Труд“.

Резултат с изображение за жилищен кредит

Заради ниските лихви, дори да имат цялата необходима сума в брой, много хора предпочитат да осигурят част от парите за покупка на апартамент чрез кредит. Потребителските кредити в края на април възлизат на 9,439 млрд. лв., като се увеличават с 10,9% в рамките на година.

При кредитите за нефинансови предприятия ръстът е по-бавен – с 4,8%. Но в абсолютна сума отпуснатите от банките заеми на фирми за година нарастват значително – с 1,54 млрд. лв., и достигат 33,5 млрд. лв. Общият размер на отпуснатите от банките заеми се увеличава с 6,9% до 58,6 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Хората и фирмите взимат повече заеми, въпреки че през последното тримесечие на 2018 г. банките леко са затегнали стандартите за отпускане на потребителски, жилищни и фирмени кредити в сравнение с периода юли– септември 2018 г.

Това посочват експертите от БНБ в първия брой за 2019 г. на изданието „Икономически преглед“. При предоставянето на жилищни заеми банките са затегнали изискванията за обезпечение и за максималния срок на кредита. Причината за това е по-ниската склонност на банките да поемат риск. При кредитите за предприятия обаче има облекчения по отношение на таксите и комисионите, посочват от БНБ. Освен това лихвите по кредитите за домакинства и фирми продължават да намаляват, информира blitz.bg.

Основната причина за това е пониженият риск и конкуренцията в банковия сектор, пише в изданието на БНБ. По-конкретно намаляването на риска се дължи на повишената платежоспособността на клиентите на банките, общото подобрение на макроикономическата среда и благоприятните перспективи за пазара на жилища. През второто и третото тримесечие на 2019 г. от БНБ очакват лихвите по новите депозити и кредити да се запазят на сегашните ниски равнища. Тази прогноза се основава на очакванията на Европейската централна банка за запазване на лихвите в еврозоната без промяна поне до края на 2019 г., продължаващият ръст на депозитите, както и голямата конкуренция в банковия сектор в България.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *