Забогатяхме с 23 лв. за година

Трапезата на българите става по-богата, ядем повече месо и плодове

Стефан Кючуков

186,11 лв. е средният доход на човек през март, обявиха от Националния статистически институт. Това е с 23,22 лв. повече от същия месец на миналата година. Но като се махне натрупаната за година инфлация, реалното увеличение на доходите е с 5,11%. Домакинствата разполагат средно с 470,11 лв. на месец. Увеличава се делът на пенсиите и парите от предприемачество. Възрастните хора вече осигуряват 27,4% от доходите, или средно по 128,64 лв. на домакинство. Въпреки ръста предприемачите дават едва 5,5% от семейния бюджет, или по 25,71 лв. на месец. Заплатите осигуряват едва половината от парите в семействата.

Статистиката отчита, че хората теглят по-малко кредити. Новите кредити на хората са паднали с близо 1/3. През март на семейство се падат средно по 10,51 лв. на заем, докато през същия месец на миналата година – по 15,31 лв. Освен това българите теглят и по-малко пари от спестяванията си, за да вържат бюджета.

Плащането на наеми и сметки за ток, вода и отопление имат все по-голям дял в семейните разходи. За тях отиват над 16% от харчовете на домакинствата, или средно по 71,57 лв. на месец.

Българите ядат повече, сочат данните на НСИ. Расте потреблението на месо, колбаси, плодове и зеленчуци, а се яде по-малко хляб и яйца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *