Загубите от катастрофите у нас са над 1 млрд. лева годишно

Загубите от катастрофите у нас възлизат на над 1 млрд. лева годишно. Това сочат част от данните в доклад на вътрешния министър Валентин Радев до Министерския съвет, с който „Монитор“ разполага.

Резултат с изображение за катастрофа

В документа се посочва, че само изплатените пари по „каско“ и задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ възлизат на около 700 млн. лева за последната отчетна година. Допълнено е и че това са само част от направените разходи във връзка с вече състояли се катастрофи.

Проверка на „Монитор“ показва, че останалите пари възлизат на близо 400 млн. лева. Те са основно изплатени за обезщетения за загинали и пострадали както и за подобряване на пътната инфраструктура, за превенция и за закупуване на нова техника за служителите на Пътна полиция, с която да се предотвратяват инцидентите. Така сумата набъбва на над 1 млрд. лева годишно.

Само за сравнение в САЩ загубите от катастрофите се изчисляват на 1,2 млрд. долара годишно, където населението е над 320 млн. души.

Данните от доклада показват още, че през 2017 година в страната са регистрирани 6888 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 682 и са ранени 8680, от които 6737 леко и 1943 тежко.

„За първи път след тригодишен ръст на жертвите на пътнотранспортните произшествия през 2017 година тази тенденция бе преустановена и се постигна намаление по всички показатели, на тежките пътнотранспортните произшествия с 516, на убитите с 26 и на ранените с 694″, посочва пък една от положителните точки в документа информира в.Монитор .

Един от изводите в доклада посочва, че смъртността по нашите пътища е една от най-високите сред държавите – членки на ЕС. 95 убити на 1 милион жители за 2017 г. при средно ниво за Европейския съюз – 49, а в някои страни членки и под 30 загинали. Това не е случайно. Тези големи разлики са отражение на различията в основните фактори, определящи безопасността на движението – поведението на участниците в движението, нивото на безопасност на пътната инфраструктура, пасивната и активна безопасност на автомобилния парк, качеството на доболничната и специализираната медицинска помощ.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *