Загуби на фондовите борси след слаби данни за икономиката на САЩ

Европейските акции останаха почти без промяна в четвъртък, 12 юни, съобщи Bloomberg. Незадоволителните данни за продажбите на дребно и молбите за обезщетение при безработица в САЩ повлияха на европейския пазар в края на борсовия ден. Данните се отразиха и на американските индекси. Ескалиращото напрежение в Ирак имаше допълнително негативно влияние. Днес, 13 юни, азиатските акции също поевтиняват.

Индексът Stoxx Europe 600 се покачи с по-малко от 0.1% до 347.83 пункта. Бенчмаркът се понижи в четвъртък, след като беше достигнал най-високото си равнище от януари 2008 година.

Министерство на търговията на САЩ публикува данни, които показаха, че търговията на дребно се е увеличила с 0.3%, през май, спрямо 0.5% през април. Цифрите се разминаха с прогнозите за ръст с 0.6%. Други разочароващи числа дойдоха и от министерството на труда на страната. Те показаха, че молбите за обезщетение при безработица са се увеличили до 317000 миналата седмица.

Инвеститорите следят и ситуацията в Ирак, където екстремисти от Ислямската държава в Ирак и Леванта, разклонение на Ал Кайда, завземат градове и взимат заложници. Армията нападна екстремистите в опит да прекъсне тяхното настъпление. Президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че няма да нареди въздушни удари, за да помогне на иракското правителство.

Националните бенчмарк индекси се покачиха в 9 от 18 западноевропейски държави. DAX се понижи с 0.1%, а CAC 40 отчете спад от по-малко от 0.1%. FTSE 100 регистрира увеличение с по-малко от 0.1%.

Групата на производители на суровини отчете най-големия спад на цените на акциите си, с 1.4%, сред 19 индустриални групи в Stoxx 600.

Индексът S&P 500 в САЩ се понижи с 0.7% до 1 930.11 пункта. Dow Jones Industrial Average също потъна с 0.7% до 16 734.19 пункта. Индексът Nasdaq Composite регистрира най-големия си спад от месец на 12 юни, с 0.8%.

8 от 10 индустриални групи в S&P 500 завършиха борсовата сесия на червено. Акциите на индустриалните компании и производителите на стоки за дома отчетоха загуби с 1.3%. Акциите на Caterpillar Inc. се понижиха с 1.9% а на Disney Co. – с 1.8%.

Индексът Dow Jones Transportation Average потъна с 2%, след като цената на американския петрол WTI поскъпна с 2%, най-голямото повишение от 18 септември. Акциите на авиокомпанията Delta поевтиняха с 5.4%, на United Continental – с 5.9%, а на Southwest Airlines Co. – с 4.5%.

Акциите на Intel скочиха с 3.8% до $29.01 по време на разширената търговия. Най-големият производител на компютърни чипове повиши прогнозата си за приходи през второто тримесечие, след като търсенето на корпоративни персонални компютри се увеличава.

Днес, 13 юни, на азиатските борси индексът MSCI Asia Pacific поевтиня с 0.5% до 143.65 пункта към 11:04ч. в Хонг Конг. Бенчмаркът най-вероятно ще отчете пета поредна седмица на покачване, на фона на очаквания, че китайската икономика се възстановява, а американската отчита стабилен растеж. Увеличаване на насилието в Ирак, три години след оттегляне на американските войски от страната, повишава вероятността за сектантска гражданска война във втората държава, най-голям износител на петрол сред страните-членки на ОПЕК.

Японският индекс Topix се понижи с 0.6% преди централната банка на Япония да обяви, че установява паричната си политика на разширяване на паричната база с темп от 60 до 70 трилиона йени на годишна база, което отговори и на очакванията на анализатори.

Индексът Hang Seng се повиши с 0.2%, а Shanghai Composite – с 0.4%.

Ръстът на паричното предлагане в Китай надмина очакванията през май, след като правителството реши да въведе мерки за подкрепяне на икономическия растеж. Данни от четвъртък показаха, че кредитите, отпуснати в местна валута са се увеличили до 870.8 милиарда юана ($140 милиарда) през май, което вдъхна допълнително оптимизъм, че икономиката на Китай се възстановява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *