Законът за „банка-болница“ беше одобрен от Евросъюза

Европейският съюз (ЕС) одобри днес германския закон за създаване на „лоша банка“, която да поеме от търговските банки активите, чиято стойност се срина в периода на финансова криза, предаде ДПА.
Чрез схемата се цели да бъде възстановена рентабилността на финансовите институции, които ще имат възможност да предадат на“лошата банка“ „токсичните“ си активи срещу облигации с определена и гарантирана стойност.
„Токсични“ са активите, чиято стойност през периода на финансовата криза се понижи до нула или не може да бъде определена. Германското правителство цели да се възстанови доверието на банките в собствените им активи и финансовите институции да възобновят кредитирането за бизнеса.
Законът включва строги правила за начина на оценяване на „лошите“ активи и за начина, по който банките ще плащат за спасителната схема. Това подчерта Европейската комисия, която проверява дали спасителните планове, разработвани от държавите членки на ЕС, не дават на местните компании предимства, нарушаващи принципа на свободната конкуренция.
Германските банки ще имат 6 месеца, за да се включат в програмата, допълва ДПА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *