Закон срещу рекета иска големият бизнес

Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да се решават финансови проблеми с рекет… Искаме законодателят да си свърши работата. Това каза изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов в ефира на „Здравей, България“ по повод на атаката на НАП от „Тад груп“. „Искаме законодателство, което да накара този тип престъпници много да се замислят дали да посегнат на големия бизнес“, добави той.

„Проблемът с рекета на фирми е много голям. Ние го наричаме „Наглите 2“. В първия случай отново наши членове бяха мишена. Методите са горе-долу близки, но голямата разлика е в мащаба и засегнатите. Едно е семейството на бизнесмен и неговия личен бизнес, други е голяма финансова институция. За съжаление, ние се мъчим заедно да се опазим, но в конкретния случай с „Тад груп“ вече е наболял проблема. При „Наглите“ благодарим на тогавашното ръководство на МВР. Сега прокуратурата си свърши работата, но ще има следващ случай. Трябва да има законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофирмени финансови проблеми с рекет“, заяви той. Той обяви, че не може да даде конкретна информация за рекет от хакери към членове на КРИБ, защото това би довело до сериозни последствия.

„Представете си за една огромна финансова институция, ако изтече информация, че е обект на рекет, какви последствия може да има – и отдръпване на клиенти, големи загуби. Видяхте какво стана след атаката срещу НАП – опозицията веднага поиска оставки, а това не трябва да се допуска сега, когато се развиват сериозни процеси за бъдещето на страната – и ERM II, концесията на летището, сделката с „Фолксфаген“, сделката с F-16″, коментира Евгений Иванов.

Той обаче сподели случай лично с него. „Лично аз бях хакнат. На работният ми компютър излезе надпис, че данните ми са хакнати и излезе надпис да се обадя, за да си платя някаква сума. Знаете ли какво беше единственото, което отговорих? „С терористи не преговарям.“ Защото за мен това е терор. Това е точната дума. Те се опитваха да видят дали в компютъра ми има точна информация, която да струва пари и да се откупи. Същото е и с други наши членове. Има опити и този модерен вид терор ще продължи. Затова имаме нужда от законодателство. Така, както в Америка почти са решили този проблем. Трябва ни закон, който да казва на тези хора „Не си и помисляй да влизаш тук“, каза още изпълнителният директор на КРИБ.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *