Закриват безмитните магазини през март

Станишев, Доган и Симеон решават бюджета в резиденция “Лозенец”

Тримата големи и техните заместници ще се борят часове наред на закрито заседание с бюджета, парите за армията, коледните добавки ФОТО Антон ЧАЛЪКОВ

СОФИЯ. Закриването на безмитните магазини ще бъде една от основните теми на днешния Съвет на коалицията в резиденция „Лозенец“. Тримата големи и техните заместници ще обсъждат дали да се затворят търговските центрове на границата на България със страните извън ЕС. Става въпрос за Турция, Сърбия и Македония. Това ни препоръча Европейската комисия в доклада си през септември. В него обаче не е записан срок. По стара българска традиция ще ги ликвидираме в последния момент и когато някой ни нареди, прогнозира пред „Стандарт“ зам.-шефът на икономическата комисия Петър Кънев от БСП. По думите му безмитните магазини ще се закрият едва след мониторинговия доклад на ЕК през март. Според други икономисти от левицата обаче пунктовете не бива да бъдат ликвидирани, тъй като това ще ощети бюджета. На същото мнение са депутати от НДСВ и ДПС. Проблемът няма да бъде решен, като закрием магазините, а когато предотвратим корупцията в митниците, категоричен бе говорителят на жълтите Станимир Илчев.

Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган ще решават днес бюджета за следващата година. Червените ще настояват за повече пари за пенсии и заплати. Хората на Доган пък ще искат средства за министерството на Емел Етем. Те ще настояват и за единна ставка за хазартните игри. Дебатите за бюджета ще продължат и на тристранката в Боровец на 17 и 18 ноември.

Нина Александрова

Неда Гълъбарова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *