Закриват 21 болници в страната, главно в селища с бедно население

Около 21 лечебни заведения тази година няма да сключат договор със Здравната каса, тъй като не отговарят на нито един от критериите за това.
Това съобщи Жени Начева, директор на дирекция „Бюджет и финансови параметри“ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде БТА. Половината от тези болници са с държавно и общинско участие. Сред болниците, които няма да сключат договор с касата, са тези в Радомир, Трън, Родозем, Годеч, Кула, Царево. Всички тези лечебни заведения са на разстояние не повече от 50 км от болници, които осигуряват лечение по минимум 50 клинични пътеки, допълни Начева.

За 2010 г. договори по клинични пътеки ще имат 350 лечебни заведения за болнична помощ с 16 291 договора, което е с близо 14% по-малко, а прогнозният дял за хоспитализации е 1 718 000, което е с около 40 000 броя по-малко от миналата 2009 година, съобщи председателят на УС на НЗОК Владислав Горанов.

По думите му 130 млн. лв. ще бъдат спестени от закриването на болниците и още 100 млн. лв. от намалението на рехоспитализациите.
„Ние смятаме, че по този начин постигаме основната цел на НЗОК да гарантира еднакъв достъп до здравеопазване. НЗОК е прилагала един и същи подход при подписването на договорите”, посочи заместник-министърът на финансите, цитиран от „Фокус“. Той посочи, че с това се започва преодоляването на това, което досега се наблюдаваше – различно качество на услугите на една и съща цена.

52 лечебни заведения отговарят на критериите за работа само по 3 договора по клинична пътека. Броят на болниците, които ще сключат от 4 до 20 договора по клинични пътеки е 107. Над 100 договора по клинични пътеки ще имат 52 лечебни заведения, които отговарят на изискванията на НЗОК и в тях се осъществява над 56% от хоспитализациите. Общо 298 са клиничните пътеки по Здравната каса.

Освен това НЗОК и РЦЗ започват проверки за сключените договори с НЗОК в цялата страна, заради прилагането на „двоен аршин” за някои от болниците. А със заповед към директорите на Спешна помощ ще се подготвят графици за спешните кабинети, които ще бъдат разкрити в тези 21 болници, които ще бъдат закрити още следващата седмица.

Всички тревоги, че гражданите нямат да имат достъп до здравни услуги, там където не е възможно болниците да сключат договори по клинични пътеки, са неоснователни, защото достъпът до прегледи и лабораторни и рентгенови изследвания е осигурен чрез системата за извънболнична помощ, заяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев, цитиран от БТА.

Той призоваобщините да свикат извънредни заведения на общинските съвети, на които като принципали да разгледат собствеността на болниците и да вземат решение как да ги преобразуват в диагностично-консултативни и медицински центрове, така че да запазят собствеността като апаратура, техника и лаборатории, които да използват в системата на извънболничната помощ.

Министерството на здравеопазването ще съдейства с експерти, които да помогнат при вземането на решения. Инструкции ще бъдат дадени и на областните управители как да организират по места такива събрания между всички заинтересовани в системата.

Екипи на МЗ ще посетят отделни общини, където има притеснения и тревоги, за да се прецени ситуацията на място и да се предприемат съответните мерки, допълни Нанев.

Нанев съобщи, че министерството е взело мерки за разкриване на отделни спешни кабинети, където да бъдат осигурени лекари по места, за да могат екипите на Спешна помощ да обслужват повиквания. Решено е за 12-часово дежурство лекарите да получават по сто лева. В момента се изработва график на дежурствата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *