Закъсалите общини представят планове за оздравяване

Част от общините в тежко финансово състояние са представили в Министерството на финансите „доста наивни“ планове за оздравяване. Това коментира пред журналисти, цитиран от БТА, министърът на финансите Владислав Горанов.

 

Наскоро се разбра от списък на ведомството, че общо 36 общини са в тежко състояние и обмислят да вдигат местните данъци.

Министерството вече е изпратило указания на общините да си преработят плановете.

„Работим заедно с общините в оперативен порядък, за да можем да им подскажем какво очакваме да видим“, посочи министър Горанов.

Ако те се заблуждават, че ресурсът, който ще получат от нас, задължително ще се трансформира в безвъзмездна финансова помощ, то не това е целта на оздравителните програми, заяви министърът. Целта по думите му е засилване на качеството на местното самоуправление и засилване на отговорността на местните власти. Имаме и много добри, и много лоши примери, каза министър Горанов.

Той информира, че малка част от общините са готови да предложат качествени планове, които да се предложат на правителството.

„Претенциите на общините са непропорционални на това, което се очаква от тях като решение. Идентифицирали сме проблемите и ще работим, за да не се получава така, че след местни избори новите кметове да поемат фалирали общини“, посочи министър Горанов, по информация на dnevnik.bg.

Веднага след последните избори са идентифицирани общините със слабости. Те ще бъдат наблюдавани и ще се следи дали се справят по-добре, допълни министърът.

 

 

dnevnik.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *